Közös európai hadsereget hozna létre 9 uniós tagállam

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn Luxemburgban tárgyalnak az uniós kül- és védelmi miniszterek az európai biztonság kérdéseiről. Várhatóan ezen a találkozón írja alá 9 EU-tagállam képviselője azt a nyilatkozatot, amiben elhatározzák, hogy közös katonai szervet hoznak létre - írja a Guardian. A brit lap úgy tudja, hogy az Egyesült Királyság a Brexit ellenére is részt kíván venni a közös, uniós normarendszeren kívül működő haderő létrehozásában.

Az ötlet Emmanuel Macron francia elnöktől ered, és Franciaország mellett az EU vezető hatalmai, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Belgium, Hollandia, valamint Dánia és Észtország is jelezte, hogy részt vennének az együttműködésben.

A projekt azonban nem azonos az EU-ban évek óta fel-felvetődő közös uniós hadsereg koncepciójával, az együttműködés a természeti katasztrófák, krízishelyzetek - például nemzetközi mentőakciók, túszdrámák - során tenné egyszerűbbé a koordinációt és a közös fellépést.

Az együttműködés az EU szervezetén kívül jönne létre, így a britek a Brexit ellenére is részt vehetnek benne.

Korábban Olaszország is érdeklődött a katonai együttműködés iránt, de a kormányváltást követően visszatáncoltak, bár a csatlakozás lehetőségét továbbra is lebegtetik.

NATO-körökn belül a szervezkedés nem aratott osztatlan sikert, ott attól tartanak, hogy az európai katonai együttműködés párhuzamos struktúrákat hoz majd létre, és eltávolíthatja ezeket az országokat Amerikától.

Pláne, hogy a kezdeményezés nem uniós tagállamok számára is nyitva hagyná a csatlakozás lehetőségét, ami adott esetben akár nem csak a briteknek kedvezhetne.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss

sss
2019. július 24. | 07:11
Boris Johnson a 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő tizennegyedik miniszterelnöke lesz; az első Winston Churchill volt.
1
A #moszkvater alapító-főszerkesztője szerint Zelenszkij a posztszovjet térség azon generációjához tartozik, amelyik politikai értelemben semmihez sem ért.