Uruguay sima győzelmével csoportgyőztes, a szaúdiak fordítottak Szalahék ellen

3-0, 2-1.

Az ellopott elsőség

A hatpontos plusz hetes gólkülönbségű Oroszország Szamarában játszotta utolsó csoportmérkőzését az ugyancsak hatpontos, plusz kettes gólkülönbségű Uruguayjal. A dél-amerikaiak azonban ezen a vb-n még gólt sem kaptak. És ez a mérkőzés végén is így volt, Uruguay ugyanis Suarez 10. percben lőtt góljával gyorsan vezetést szerzett. Sőt, az előnyt Laxalt megpattanó lövésével a 23. percben meg is duplázták. A gólt végül a FIFA Cserisev öngóljának ítélte meg, lévén, az ő vádlijáról pattant be a labda Akinfejev kapujába. A 36. percben még nagyobb bajba került a házigazda: Szmolnyikov megkapta második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni.

A második félidőben próbálkozgattak az oroszok, de helyzeteket az „uruk” dolgoztak ki. A játékot szemmel láthatóan Cavanira hegyezték ki, és ez végül sikerrel is járt: a 90. percben egy szögletet Godín fejelt kapura, Akinfejev reflexszel védett, de érkezett Cavani, aki meglőtte saját gólját.

A tizenegyest fogó korelnök

Minden idők legidősebb játékosaként lépett pályára az egyiptomiak kapusa, el-Hadari. A veterán hálóőr 45 éves és 161 naposan állt a kapuba. Egyiptom jól is kezdett, és a liverpooli sztár, Mohamed Szalah révén a 22. percben meg is szerezték a vezetést. Rá néhány percre ugyanő lesről indulva ajtó-ablakhelyzetet hibázott – de sem a játékvezető, sem a videóbíró nem jelzett. A 41. percben el-Hadari nagy pillanata következett. Egy kezezést jogosan büntetőnek ítélt meg a bíró, al-Muvallad tizenegyesét azonban a korelnök bravúrosan kapufára tolta. Rá öt percre, a 46. percben egy erősen kamugyanús esést fújt be újabb büntetőnek a játékvezető (hosszas videóbírózás után), ezt már al-Faradzs belőtte.

A második félidőben a szaúdiak támadtak, az egyiptomiak főleg Trézéguet vagy Szalah kontráira alapoztak. A játékrész közepén el-Hadari újabb bravúrokkal bizonyította, hogy öreg ember nem vén ember – bravúrokkal hálálta meg a bizalmat. A játékvezető négyperces hosszabbítást jelzett, és ebből nagyjából 20 másodperc lehetett hátra, mikor a szaúdiak a betömörülő egyiptomiak ellen támadtak. Az afrikai csapat nem tudott felszabadítani. A tizenhatoson belül pattogó labda al-Davszari elé került, aki kilőtte a hosszú sarkot. Az óra ekkor 94 perc 5 másodpercet mutatott!

Az A-csoport végeredménye:

  Játszott meccsGyőzelemDöntetlenVereségLőtt gólKapott gólGólkülönbségPont
1.Uruguay330050+59
2.Oroszország320184+46
3.Szaúd-Arábia310227-53
4.Egyiptom300326-40