Argentína kiizzadta a továbbjutást, Horvátország 100 százalékos maradt

Kétszer 2-1.

Menekülés a győzelembe

Argentína csak Nigéria elleni győzelemmel juthatott tovább, és ehhez az is kellett, hogy Izland ne nyerjen az eddig hibátlan és gólt sem kapott horvátok ellen. Ennek megfelelően támadó szellemben is kezdték Messiék a szentpétervári meccset, és a 14. percben épp a Barcelona sztárja kapott egy hosszú indítást középen, a tizenhatosnál átvette, vitte pár métert, majd 8 méterről nem hibázott (0-1). A 32. percben di Maria lépett ki a nigériai kapu felé, Balogun eredt a nyomába, utolsó emberként (?) 18 méterre az alapvonaltól buktatta, de csak sárga lapot kapott. Mondjuk, középen valóban volt még egy nigériai védő. A szabadrúgást Messi lőtte rá, Uzoho ujjheggyel kapufára tolta.

A második félidő argentin rémálommal kezdődött: a 49. percben Mascherano lerántotta Balogunt az ötös vonalán, amiért sárga lapot is kapott, videóbírózás következett, ami után nem bírálták felül a pályán született bírói döntést. A tizenegyeshez Moses állt oda és magabiztosan lőtte be (1-1). A 71. percben Ndidihez került a labda középen, majd 25 méterről épphogy a kapu fölé durrantott. A 74. percben Rojo egy felugrásnál a saját karjára fejelte a labdát, de a játékvezető videóbírózás után sem ítélt újabb tizenegyest. Majd jött a 86. perc, amikor Mercado beadását Rojo kapásból lőtte be a hosszú sarokba (2-1).

Győzelmével Argentína 4 ponttal végzett a csoportban, ezzel megelőzte a hárompontos Nigériát, de továbbjutásuk a másik meccs eredményétől is függött.

Darálós izlandiak, hibátlan horvátok

Izland annyival jobb helyzetben állt a forduló előtt, mint Argentína, hogy a gólkülönbsége kettővel jobb volt riválisáénál. Ám a már korábban továbbjutott, így tartalékos Horvátország ellen így sem volt túl sok esélyük. A horvátok uralták a mezőnyt, és a 40. percig szinte alig történt valami. Ekkor egy Finnbogason–Sigurdsson–Finnbogason háromszögezés után utóbbi lapos lövése épphogy a horvát kapu mellé suhant. A 45. percben újabb izlandi helyzet: Bjarnason egy szöglet után kipattanó labdát lőtt kapura, Kalinić lábbal védett. A 47. percben, de még az első félidőben szintén az északiak veszélyeztettek. Gunnarsson a jobbösszekötő helyéről gondolt egyet, megcélozta a hosszú felső sarkot, de Kalinić parádés vetődéssel védett.

A második félidő ugyanígy folytatódott, de a horvátok már kapura lövésekig is jutottak. Az 52. percben Badelj 20 méterről lőtt, a labda egy védőn megpattant és a kapufán csattant. Az 53. percben pedig meg is érkezett a régóta érett horvát gól: Pivarić beadását Badelj a földre lőtte, így pattant be az izlandi kapuba (0-1). Az izlandiak egy fokozattal feljebb kapcsoltak. Az 55. percben nagy bedobás után Ingason fejelt, Kalinić kapus bravúrral a léc fölé tornázta. A beívelt szögletet ugyancsak Ingason fejelte rá, ez a kapufán landolt. A 75. percben egy beadásnál Lovren kézzel ért a labdához a horvát tizenhatoson belül, a bíró tizenegyest ítélt, amit Sigurdsson értékesített (1-1). Az éledező északi reményeket Perisić zúzta szét: a 90. percben a balösszekötő helyén kapta a labdát és 8 méterről a hosszúba lőtt (1-2).

Horvátország tehát hibátlan mérleggel lett csoportelső, Izland pedig 1 ponttal zárta a csoportküzdelmeket.

A D csoport végeredménye:

  Játszott meccsGyőzelemDöntetlenVereségLőtt gólKapott gólGólkülönbségPont
1.Horvátország330071+69
2.Argentína311135-24
3.Nigéria310234-13
4.Izland301225-31

A nyolcaddöntők párosítása:

Franciaország–Argentína (június 30., 16 óra, Kazany)

Horvátország–Dánia (július 1., 20 óra, Nyizsnij-Novgorod)