Titokban sunnyogva vezényelnék le a megszorítást az oktatásban

A költségvetés vesztese az oktatás.

Szűcs Tamás szerint az anyag több ponton jogszabályellenes, az állami iskolákban pedig nagyobb, kevésbé hatékony osztálylétszámokat fog eredményezni. 

A PDSZ elnöke elmondta: a Klebelsberg Központ egy prezentációt köröztet a tankerületek között, mely az intézmény létszámra és óraszámra vonatkozó javaslatait tartalmazza.

A vonatkozó rendelet szerint

a számítást az átlaglétszámokhoz kell igazítani, az útmutató azonban a maximummal kalkulál, vagyis rosszabbul járnak az intézmények. 

A kedvezménnyel rendelkező pedagógusok minimális óraszámát 20 órában határozza meg a javaslat. A tervezetből egyszerűen kihagyták a szakszervezeti, a munkavédelmi képviselők, és a közalkalmazotti tanácsok tagjainak órakedvezményeit.

„Ez egy megszorító javaslat” 

- szögezte le.

Szűcs Tamás szerint a megszorító tervezet mögött az állhat, hogy 

a 2000 milliárd forintos oktatási költségvetésben csupán 15 milliárdos növekedés volt.

Ez a kormány által várt 2,7 százalékos inflációt sem fedezi. A diósgyőri, a szombathelyi és a fehérvári stadion egyenként lényegében ennyiből épült fel. A kormányzati propagandára szánt összeg pedig 

kétszer annyi lesz, mint amennyivel emelkedik az oktatási költségvetés. 

Mészáros Lőrinc 58 nap alatt megkeresi azt a pénzt, amivel az állam többet szán jövőre az oktatásra

Kemény 15 milliárd forintocskával fordít majd többet az állam az oktatásra, mint 2018-ban. Ez lényegében semmi, statisztikai hibahatár (összehasonlításképpen: az ágazatra több mint 2000 milliárd forintot költ az állam egy évben), ami ráadásul még a kormány által várt 2,7 százalékos inflációt sem fedezi, miközben például egészségügyre 101 milliárd forinttal (mondjuk van is hova költeni), honvédelemre pedig 86 milliárd forinttal költünk többet, hogy lehetőleg kevesebb négycsillagos NATO tábornok vakargassa az állát a magyar hadak ütőképességét látva.

A PDSZ szerint a most tervezett intézkedések 

magasabb osztálylétszámot eredményeznének, a kis iskolákat rendkívül hátrányosan érintené. 

Bár az intézményvezetők nem kötelesek végrehajtani jogszabályba ütköző előírásokat, de a rendszer annyira centralizálttá és tekintélyelvűvé vált, hogy nem valószínű, hogy a sarkukra állna – vélekedik Szűcs Tamás. 

Az utasítást kizárólag az intézményvezetők kapták meg, tehát sem a tanároknak, sem a szakszervezeteknek nem küldte el a Klebelsberg Központ – mondta el a PDSZ elnöke.