Újabb két püspök mondott le pedofília miatt

Ferenc pápa csütörtökön elfogadta további két chilei püspök lemondását a dél-amerikai ország egyházát megrázó pedofilbotránnyal összefüggésben - jelentette be a Vatikán.

A pápa a Rancagua egyházmegyét vezető Alejandro Goic Karmelic, valamint a Talca egyházmegye élén álló Horacio del Carmen Valenzuela Abarca püspökök lemondását fogadta el. Ezzel ötre emelkedett a hivatalukból a pedofíliavádak eltussolása miatt távozó chilei püspökök száma, miután Ferenc pápa június 11-én már három püspök lemondását elfogadta.

Május közepén egy vatikáni válságtanácskozáson Chile teljes püspöki kara testületileg felajánlotta lemondását a katolikus egyházfőnek, miután napvilágra került, hogy a chilei egyház igyekezett szőnyeg alá söpörni a pedofil papok ügyét.

Rancagua város 78 éves püspöke májusban közleményben bocsánatot kért amiatt, hogy nem cselekedett azonnal, amikor először tudomására jutott, hogy egyes papokat pedofíliával vádolnak az egyházmegyéjében. 

Talca püspöke pedig egyike volt annak a négy püspöknek, akinek a papi képzésében annak idején Fernando Karadima is részt vett, aki a chilei egyház pedofilbotrányának legismertebb alakja. Karadima az 1970-es és 80-as években követett el szexuális visszaéléseket gyermekek ellen. Ügyét Osorno egyházmegye vezetése évtizedeken keresztül igyekezett eltussolni, csak 2011-ben állapította meg bűnösségét egy vatikáni vizsgálat. Juan Barrosnak, Osorno egyházmegye püspökének lemondását az elsők között fogadta el Ferenc pápa június közepén.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.