Nem csökken a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők létszáma

Mattis kiállt Donald Trump amerikai elnök azon döntése mellett, hogy felfüggesztik a Dél-Koreával közös, rendszeres hadgyakorlatok megtartását, elmarad például a Freedom Guardian nevű gyakorlat, amely a legközelebbi lett volna.

"A Freedom Guardian felfüggesztése kedvezőbb körülményeket teremt diplomatáinknak a tárgyalásra, nagyobb esélyt a koreai-félszigeti szembenállás békés megoldására"

 - mondta Mattis dél-koreai hivatali kollégájával, Szong Jongmuval közös sajtóértekezletén.

Hozzátette azonban, hogy az amerikai és a dél-koreai erők továbbra is egységesek, éberek és harcra készek.

"Diplomatáink a Koreai Köztársasággal és más partnereinkkel rendszeresen konzultálva - mint mindig - folytatják munkájukat a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítése érdekében"

 - szögezte le.

Az amerikai erők létszáma 28 500 Dél-Koreában.

Trump beszélt a kivonásról

Szöult váratlanul érte, amikor az amerikai elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel megrendezett szingapúri csúcstalálkozóján bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a Dél-Koreával közös, rendszeres hadgyakorlatait. Donald Trump viszont akkor célzott arra is, hogy idővel csökkentenék a Dél-Koreában állomásoztatott amerikai katonák számát. A hadgyakorlatok egyoldalú felfüggesztése nagy eredmény nem csak Phenjan, hanem Peking számára is - jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Az amerikaiak befejezik a déli hadgyakorlatokat, Kim Dzsongun a Fehér Házba látogat

Trump a közhelyek puffogtatása után átadta a terepet a kíváncsi újságíróknak. Az elnök kifejtette, reméli, hogy Kim Dzsongun a landolás után azonnal nekikezd az egyezségek megvalósításának.Trump kritikát is megfogalmazott, arról beszélt, hogy borzalmas az emberi jogi helyzet a kommunista diktatúrában, de a fő napirendi pont jelenleg az atommentesítés, amire Washington biztos nem fog pénzt adni, de arra célozgatott, hogy Dél-Korea vagy Japán beszállhatna a költségekbe.

Mattis Szöul előtt kétnapos látogatást tett Kínában, és csütörtök este már Japánba utazik tovább. Várhatóan ottani tárgyalásain is a fő téma a koreai leszerelés lesz. Tokiót is váratlanul érte Trump bejelentése Szingapúrban arról, hogy szüneteltetik az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat.

Itt írtunk arról, hogy Japánban szkeptikusan figyelték a Trump-Kim találkozót:

„Még mindig nincs túl késő kisétálni, Mr. Trump"

Erős kritikával és szkepticizmussal fogadták a japán sajtóban szakértők Donald Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozóját. A két vezető által aláírt közös nyilatkozat ugyan nem tartalmazza az amerikai hadgyakorlatok leállítását Dél-Koreával, továbbá az amerikai csapatok kivonásának hosszú távú célját, Donald Trump találkozó utáni sajtótájékoztatóján tett erre vonatkozó kijelentései azonban erősen nyugtalanítják Tokiót és Szöult.

Pekingben a minisztert fogadta Hszi Csin-ping kínai elnök, aki azt mondta neki: a globális békét, stabilitást és jólétet szolgálná, ha Kína és az Egyesült Államok jó kapcsolatot tudna kiépíteni. A két ország közötti viszony az egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolat a világon. Az elmúlt években a két ország kapcsolatai lendületesen fejlődtek, és Kína reményei szerint ez a tendencia folytatódni fog.