Mégsem lett békés döntetlen a belga–angol, Tunézia nyerte a kiesési rangadót

1-0, 2-1.

Hibátlan belgák

Az előzetes várakozások szerint a G csoportban jobb lehetett másodiknak lenni, mert így elkerülhető volt a nehezebb ág, melyre Portugália, Uruguay, Franciaország, Argentína, Brazília, Mexikó és Japán is került. A forduló előtt pont ugyanúgy állt Belgium és Anglia, és ahogy korábban írtuk, a szigetországiak kevesebb sárga lapjuk miatt (2-4) előrébb rangsoroltnak tűntek.

A békés döntetlen tehát a belgák csoportmásodik helyét hozta volna, de az első félidőben is igen aktívan kezdtek. A 6. percben Tielemans lőtt messziről, Pickford védte a léc alá tartó labdát. A 10. percben Pickford bizonytalankodott egy angol kapu előtti kavarodásnál, a ketrec felé vánszorgó labdát a gólvonal elől vágták ki a védők. A 19. percben Tielemans buktatta Rose-t, jutalma sárga lap. A 27. percben Batshuay került lövőhelyzetbe, Stones becsúszva blokkolt. A szöglet után Fellaini lőtt kapura, de a védők a gólvonalon blokkoltak. A 33. percben Dendocker kapott sárga lapot, szintén Rose-t döntötte fel.

A második félidő is egész jó játékot hozott. Az 51. percben Januzaj két csel után a jobbösszekötő helyéről ballal csavarta be a labdát Pickford kapujának hosszú sarkába (0-1). A 66. percben egyenlítési lehetőség adódott a háromoroszlánosok előtt: Rashford ugrott ki, de Curtois ujjheggyel óriásit védett. A 81. percben újfent Rashford veszélyeztetett, 25 méteres szabadrúgása alig ment fölé. A 88. percben Mertens 16 méteres bombáját Pickford vetődve védte. A meccs végén, a 92. percben egy belga ellentámadás végén Fellaini vágta a labdát az oldalhálóba, így maradt az egygólos belga előny, ők nyerték a G csoportot.

Fordítottak a tunéziaiak

A szaranszki Panama–Tunézia összecsapáson a tisztes búcsú volt a tét, ennek megfelelően elég lanyhán kezdtek a csapatok. Az első említésre méltó esemény a 20. percben történt: Bedoui fejese ment a panamai kapu bal alsó sarka felé, de Penedo kapus leért. A 33. percben megszerezte a vezetést Panama: tűzijáték volt a tunéziai kapu előtt, melynek végén Rodríguez 22 méterről leadott lövése megpattant Meriahon, így védhetetlenül vágódott a kapuba (1-0). A 46. percben, de még az első félidőben tűzijáték a panamai kapu előtt is, de Penedo óriási bravúrral védett.

A második játékrészben az észak-afrikai csapat magasabb fokozatba kapcsolt, így hamar sikerült az egyenlítés: az 51. percben Hazsri jobbról érkező beadását a középen érkező Ben Juszef vágta a panamai kapuba (1-1). A vb-k történetének 2500. gólja volt ez. Nem sokkal később, az 53. percben Hazsrit buktatták a panamai védők, de a labda Ben Juszefhez került (előnyszabály), az ő lövését viszont Penedo újabb bravúrral védte. A 63. percben a harmadik számú tunéziai kapus, Maszluszi ejtett ki egy ladbát a kezéből, Avila egyből lőtt, de Maszluszi védett. A kapust az eset után ápolni is kellett, ami azért fontos, mert nincs több kapusa az észak-afrikai csapatnak. Két perccel később, a 65. percben meg is fordította az állást a tunéziai csapat: Haddadi pompás passzát 5 méterről Hazsri rúgta a panamai kapuba (1-2). A közép-amerikaiak megpróbálkoztak az egyenlítéssel, a 70. percben Rodríguez forgolódott a tunéziai tizenhatoson belül, majd lőtt 11 méterről, de gyenge lövését védte Maszluszi. A 93. percben még Godoyhoz került a labda, aki dropból épphogy a kapu mellé lőtt, így maradt a 2-1-es tunéziai siker.

A G csoport végeredménye:

  Játszott meccsGyőzelemDöntetlenVereségLőtt gólKapott gólGólkülönbségPont
1.Belgium330092+79
2.Anglia320183+56
3.Tunézia310258-33
4.Panama3003211-90

A nyolcaddöntők párosítása:

Belgium–Japán (július 2., hétfő, 20 óra, Rosztov)

Kolumbia–Anglia (július 3., kedd, 20 óra, Moszkva, Szpartak Stadion)