Kevesebb sárga lapjának köszönhetően jutott tovább Japán, nincs afrikai a nyolcaddöntőben

Két 1-0-s meccsel indult az utolsó nap a vb csoportkörében.

Számos kimenetele volt még a H csoportnak, a már kiesett lengyeleken kívül gyakorlatilag minden csapatnak saját kezében volt a sorsa. Ennek ellenére két nem túl izgalmas kilencven percet láthattunk.

Szenegál elpuskázta

Az első félidő tulajdonképpen egyetlen említésre méltó eseménye a 17. percben történt: Mané esett el a kolumbiai 16-oson belül, a játékvezető tizenegyest ítélt, de videózás után visszavonta. Jó döntés született, a kolumbiai védő a labdát érte el először.

A második félidő is tili-toli játékkal indult. A 65. percben Muriel lőtte rá a szenegáli tizenhatoson belül ide-oda pattogó labdát, ami végül egy védő lábáról pattant mellé. A 74. percben egy beívelt szögletet Mina fejelt be a szenegáli kapuba (0-1). A szenegáliak ekkor egy kicsit magasabb fokozatba kapcsoltak, helyzeteket is kidolgoztak. Először a 77. percben Niang az 5 és feles sarkáról lőhetett, de Ospina védett. A 80. percben egy beívelést Sarr tűzhetett volna kapura az öt és feles sarkáról, de nagyon rosszul találta el.

Győzelmével Kolumbia továbbjutott, Szenegál 4 ponttal, 4-4-es gólaránnyal és 6 sárga lappal zárta a csoportkört.

Lengyel becsületgyőzelem

Japánnak is kellett a győzelem a tuti továbbjutáshoz, de mégis lengyel mezőnyfölény jellemezte az első félidőt. A 32. percben Grosicki fejesét a gólvonal fölül tornázta ki Kavasima (lásd nyitóképünket). A gólvonal-technológiának köszönhetően láttuk, hogy a labda kétharmada bent volt, de ez nem a magyar parlament, hogy kétharmaddal bármit meg lehetne tenni.

A második félidőben szintén a lengyelek uralták a játékot. Az 53. percben egy lengyel kontraakció végén Zieliński épphogy lemaradt a passzról, Kavasima felszedte előle a labdát. Az 59. percben Kurzawa ívelt be egy szabadrúgást, amit Bednarek 6 méterről tett be a japán kapuba (0-1). A 74. percben Lewandowski lőhette volna meg a gólját, de a Bayern München csatára 8 méterről épphogy fölé lőtt. A japánok ekkor már tudták, hogy Kolumbiai vezetése miatt továbbjutásra állnak, és olyan antifocit produkáltak (tegyük hozzá, a lengyelek asszisztálásával), aminél még egy edzésen is komolyabb játék zajlik. Óriási füttykoncert kísérte az utolsó nagyjából tíz percet.

Lengyelország tehát megszerezte becsületpontjait, Japán pedig 4 ponttal 4-4-es gólaránnyal és 4 sárga lappal zárta a csoportkört.

És mivel Japán és Szenegál 2-2-es döntetlent játszott egymással, olyan döntött, ami még nem volt a futballtörténelem során: a fair play büntetőpontoknak köszönhetően Japán jutott a vb legjobb tizenhat csapata közé.

A H csoport végeredménye:

  Játszott meccsGyőzelemDöntetlenVereségLőtt gólKapott gólGólkülönbségPont
1.Kolumbia320152+36
2.Japán31114404
3.Szenegál31114404
4.Lengyelország310225-33