Svédországban nemi erőszaknak számít az egyértelmű hozzájárulás nélküli szex is

A #MeToo kampány megváltoztatta az emberek hozzáállását.

A skandináv országban a szexuális zaklatást elszenvedett nők #MeToo kampánya inspirálta a törvényhozókat, hogy módosítsák az eddigi jogszabályokat. Mindeddig jogilag csak az minősült nemi erőszaknak, amikor a szexuális érintkezést erőszak kísérte vagy kényszerítés alatt jött létre.

Nincsen semmiféle olyan elvárás, hogy formálisan ki kellene mondani az igent, vagy meg kellene nyomni a megfelelő gombot egy applikációban.

A szexuális érintkezéshez való beleegyezést egyszerűen jelzi a fizikai reakció is

- mondta a jogszabály kidolgozásában részt vevő Anna Hannell bíró a TT svéd hírügynökségnek. Hozzátette:

az új törvényt alkalmazó bíróságoknak különös figyelmet kell majd fordítaniuk arra, hogy a vitatott helyzetekben szóban elhangzott-e beleegyezés, illetve gesztusokkal vagy bármilyen egyéb módon észlelhető volt-e a felek hozzájárulása a szexuális érintkezéshez.

A törvényt májusban fogadta el a szociáldemokrata-zöld többségű parlament.

A #MeToo kampány megváltoztatta az emberek hozzáállását, és világossá tette, hogy a szexuális zaklatás mennyire elterjedt jelenség - hívta fel a figyelmet Ida Östensson, a Make Equal nevű alapítvány vezetője, aki már 2013 óta küzdött egy ilyen törvény elfogadásáért.

Svédországban tavaly ősszel több mint 10 ezer nő emelte fel a hangját és kampányolt a szexuális zaklatások ellen. A legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben több mint 7 ezer esetben tettek feljelentést nemi erőszak miatt, ami 10 százalékkal több az előző évinél.