Elképesztő ostobaságokra kényszerítették az óvodákat és az iskolákat a terrorizmusra hivatkozva

Papíron már a dajka is meg tudja védeni az informatikai rendszert. Éljen a párt!

Lejárt annak a határideje, hogy minden óvoda és iskola beküldje saját terrorellenes akciótervét, hivatalos nevén a Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT). Ennek papíron az lenne az értelme, hogy az intézmények felkészüljenek a válsághelyzetekre, és gyorsan tudjanak reagálni.

De a valóságban az egész egy rosszul kitalált, felesleges hülyeség volt.

A Népszava cikke több olyan intézményvezetőt is idéz, akik arról panaszkodtak, hogy nagyon sok időt és energiát emésztett fel az érthetetlenül megírt, rosszul szerkesztett dokumentumok kitöltése, ráadásul mivel elemi szinten sem kivitelezhető iránymutatások vannak benne, így jórészt találomra írkáltak bele dolgokat.

A lap azt írja, az iskolaigazgatóknak és óvodavezetőknek féltucat jelentést kell adniuk feletteseiknek, köztük morbid módon előzetes becslést is közölni kell a várható veszteségek, így az esetleges halott gyermekek számáról is.

Ilyen írásból beérkezett vagy 3-4 ezer darab, amit azon túl, hogy mennyi munka volt vele, nagy valószínűséggel senki nem fog elolvasni.

Röhejes, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szétküldött egy 34 pontból álló mintanyomtatványt is, amit elvileg csak ki kellett volna tölteni, ha azt nem fotó formátumban küldik át, hanem dokumentumként. Viszont abban küldték. Itt meg is lehet nézni, milyen szép.

Igen, ezt azt jelenti, hogy az egészet újra kellett gépelni, ráadásul úgy, hogy a hibákat is javítani kellett, ugyanis sok helyen túl rövid, vagy túl hosszú helyet adtak a szövegek kitöltési helyeinek. Az ilyen munkák elvittek durván 30 órát az intézményvezetők idejéből, noha

érdekes, döbbenetes, váratlan, elképesztő módon

rögtön megjelentek az erre szakosodott cégek is, akik 40-200 ezer forint közötti összegért elvállalták egy terv elkészítését.

De az egésznek talán a legjobb része az, hogy a minisztériumi terv minden feladatnak külön felelőst kért:

„Mi adatvédelmi okokból nem írtunk bele egyetlen nevet sem, hanem csak foglalkozást, munkakört vagy beosztást. Miután több területen nincs szakképesített dolgozónk, nagyjából hasra ütve határoztuk meg a feladatokat - mondták el egy vidéki iskolában. Terrorcselekmény idején például jobb híján majd az egyik dajka felel az informatikai rendszer védelméért.”

– idéznek.

A lapnak nyilatkozó intézményvezetők szerint a mintadokumentum egy 34 oldalas bürokratikus szövegömleny és közhelygyűjtemény, ám alig van benne valóban használható, praktikus részlet. Többsége eddig is benne volt a tankerületek már régóta meglévő tűz- és katasztrófavédelmi cselekvési terveiben, így leginkább egy újabb kampányfogásról lehetett szó.

Egész júniusban 17 határsértőt fogtak a rendőrök

A hivatalos statisztikák szerint júniusban 17 határsértőt fogtak az egyenruhások a déli határon - írja a police.hu. Májusban egyébként 77, míg áprilisban 65, márciusban 5 volt ez a szám.

Bár az jó kérdés, hogy miért keverték össze a képzett pedagógusokat az átlag kétbites Fidesz-kampányra fogékony csoportokkal.

Az akcióterv színvonalát ezeken túl is jól mutatja, hogy még arra is külön embert kellett kinevezni, aki majd vészhelyzet idején takarót, vizet "vételez", de ennek sem beszerzési módját nem határozták meg, sem pedig azt, hogy mégis miből vegyék meg ezeket.

És most tessék kapaszkodni:

Vészhelyzet idején kötelező lesz figyelni a közmédia adásait is, hogy időben értesüljenek a kormány fontos iránymutatásairól. Igaz, legtöbb helyen nincs is előfizetve tévé, mert nincs rá pénzük.

De legalább tervük már van.