Három nap alatt kétszáz Európába tartó menekült fulladt a vízbe

Az embercsempészek túlterhelt hajókat indítanak el.

Az IOM rámutatott, hogy a hétvégén vízbe fulladt 204 emberrel 1000 fölé emelkedett azoknak a száma, akik a veszélyes tengeri utat nem élték túl az idén.

A nemzetközi szervezet nem részletezte, hogy a migránsok milyen körülmények között vesztették életüket, mindazonáltal gyakori, hogy

az Európába igyekvő embereket életveszélyesen túlzsúfolt lélekvesztőkre terelik az embercsempészek, és a hajók a túlsúly miatt így felborulnak.

A nyár beköszöntével ismét emelkedni látszik a líbiai partokról induló menekültek és migránsok száma. A nagyszámú érkezés mellett azonban számos ember életét veszti a viszontagságos tengeri úton.

A líbiai parti őrség e három nap alatt több mint 1000 embert tartóztatott fel az észak-afrikai ország partjainál, és fordított vissza, valamint több mint 8000 embert mentett ki és vitt vissza az idén eddig az észak-afrikai állam partvidékére.

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralja Líbiát, amely az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett.