Rétvári szerint uniós átlag alatti a magyar mélyszegénység

Már a gondolattól jóllaktunk.

Rétvári Bence közölte, 2012-höz képest 2017-ben 375 ezer emberrel kevesebben küzdöttek napi anyagi gondokkal.

A mélyszegénységben élők az Eurostat mutatói szerint három területen is érintettek: munkaintenzitásuk alacsony, valamint súlyos anyagi nélkülözésben és relatív jövedelmi szegénységben élnek - ismertette az államtitkár. Hozzátette, 2017-ben 1,3 millióval kevesebb embert érintett a súlyos anyagi nélkülözés, mint 2012-ben.

A súlyos anyagi depriváció azokat érinti, akik a mért kilenc mutatóból - például a háztartásban élők megengedhetnek-e maguknak egy hét nyaralást, kétnaponta húsfogyasztást, fedezni tudják-e a váratlan kiadásokat, vannak-e fizetési elmaradásaik - négyben érintettek - ismertette az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy 200 ezerrel csökkent a relatív jövedelmi szegénységben élők, azaz az átlagjövedelem 60 százaléka alatt keresők száma, közülük pedig 100 ezer nagycsaládos, így elmondható, hogy Magyarországon már sokkal kevésbé jelent szegénységi kockázatot a sok gyerek vállalása.

Szintén csökkent az alacsony munkaintenzitású családok száma, ahol a felnőttek 10 munkanapból legfeljebb kettőt dolgoznak - tette hozzá Rétvári Bence, itt nyilván a közmunka volt a döntő.