Az ÁSZ megfelelőnek találta a Jobbik intézkedési tervét

A harmadik tervet elfogadták. 

Az Állami Számvevőszék kétévente ellenőrzi azon pártok költségvetését, melyek költségvetési támogatásban részesülnek. Idén januárban a Jobbik kapcsán azt állapították meg, hogy a párt nem igazolta megfelelően a közpénzekkel való átlátható gazdálkodást, illetve azt is, hogy 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el 2017 első félévében. A Jobbiknak 30 napja volt, hogy egy intézkedési tervben leírja, hogyan fogják kijavítani a gazdálkodásukban a szabálytalanságokat.

Az ÁSZ közleménye szerint a párt egymás után kétszer adott le olyan intézkedési tervet, ami nem volt megfelelő, ezért kilátásba helyezte, hogy ha harmadjára sem sikerül megfelelőt leadni a pártnak, akkor felfüggesztik a Jobbik működését. Az ÁSZ pénteken közleményben azt közölte, hogy a harmadik terv már megfelelő, alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok jövőbeli megszüntetésére.

A közlemény szerint

„ezzel okafogyottá vált a párt költségvetési támogatásának felfüggesztésére irányuló intézkedés előkészítése, ez ugyanakkor nincs összefüggésben a tiltott párttámogatás következményeként, a Magyar Államkincstár által tett intézkedésekkel.”

Ez azonban nem mentesíti a Jobbikot a Magyar Államkincstár döntésétől. A MÁK július 1-jétől elkezdte csökkenteni azon pártok támogatását, melyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. A Jobbik negyedévente kapott volna körülbelül 150 millió forint állami támogatást, de júliustól ezt már nem folyósítják.