Simicska Amerikában, Nyerges Svájcban vállalkozik?

A szolnoki ügyvéd a G-nap után sem ment szembe sem üzlettársával, sem a kormányfővel.

A Radóc utcai ház Simicska Lajos irodája volt, de itt székelt a szolnoki ügyvédből lett üzlettárs, Nyerges Zsolt is. Ők ketten az ország legbefolyásosabb gazdasági szereplőinek számítottak. Bár utóbbi a 2015-ös G-nap eseményeiben nem vett részt, ő is kiesett a miniszterelnök kegyeiből – írja a 24.hu. Nyerges azonban kivonta magát a harcból, a portál információ szerint pedig az építőiparbeli cégek szívesen látták volna a konfliktuskezelésben, szervezésben korábban bevált Nyergest. Ebből információik szerint azért nem lett semmi, mert Orbán így akarta. Úgy tudni, Nyerges érdeklődésére, hogy mi lesz, akkor még csupán annyi volt a válasz: „Ugye milyen rossz, mikor nem tudni, mi lesz?”

Az tény, hogy Orbán a 2016. áprilisi átadóünnepségen a kormány nevében köszönetet mondott a szolnoki vállalkozóknak és külön Nyerges Zsoltnak a közreműködésükért, és a 24.hu úgy tudja, ekkor történt meg Simicska és Nyerges szakítása is, ami mellett deklarálták, hogy egymást nem támadják meg.

A szerdai bejelentés, mely szerint a Simicska-cégbirodalom Nyergeshez kerül, felrázta a közéletet és a gazdasági világot is.

Simicska kiszáll az üzleti életből

"Dr. Nyerges Zsolt megvásárolja dr. Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A kivásárlásra annak figyelembevételével kerül sor, hogy dr. Nyerges Zsolt az érintett cégek egy részében tulajdonostárs, mások irányításában pedig vezető tisztségviselőként vett részt.

Ugyanakkor sajtóinformációk szerint Nyerges „csak a postás”, a tranzakciók végén Mészáros Lőrinchez kerülhet a több tízmilliárdra rúgó vagyon.

Arról korábban is voltak pletykák, hogy a Közgép, melynek szakemberei hiányoznak a vasút- és hídépítésben, alvállalkozóként visszatérhet a közbeszerzési piacra, és a 24.hu megerősíti ezt az értesülést: szerintük a felcsúti „hűségszeánszon” elhangzott, hogy a „simicskátlanított” Közgép visszatérhet, melynek oka, hogy a speciális tudást igénylő munkára eddig a külföldieket (Sietelsky, Strabag, Colas Alterre) kellett felkérni, holott a Közgépnél ott van a tudás magyar szakemberek révén is.

Ugyanakkor a portál szerint Simicska és Nyerges a határon túl is cégbirodalmat gründolt. 2011-ben röppent fel hír a páros svájci Zollikonban bejegyzett cégéről, a Basis Invest GmbH-ról, az Átlátszó pedig Madeirán talált Nyerges-féle ingatlanüzletet. Nyerges tavaly év elején 250 ezer frankkal alapított céget az ugyancsak Svájcban fekvő Kriensben N.E.Z. Management Consulting AG néven, Simicskáról pedig úgy tudják, egy ideje az Egyesült Államokba helyezte üzleti tevékenységének zömét.