Döbbenetes döntés: kitiltották Ukrajna területéről a világbajnok kárpátaljai válogatott tagjait

Rendkívül komoly döntést hozott az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

A FIFA által el nem ismert labdarúgó-szövetségek világbajnokságát megnyerő Kárpátalja csapatának magyar állampolgárságú szervezőit és játékosait is kitiltották Ukrajna területéről.

A döntésről Andriy Ilyenko parlamenti tag tájékoztatta az ukrán Unian hírügynökséget.

A csapat ukrán nemzetiségű játékosai is büntetést kapnak, őket megfoszhatják sportigazolásuktól, így nem játszhatnak többé az ukrán csapatokban - igaz, egyikük sem futballozott ott jelenleg.

Korábban beszámoltunk róla: miután a csapat világbajnokságot nyert, Igor Zsdanov sportminiszter felháborodott Facebook-posztban ítélte el a sportszeparatizmust, és felszólította az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy vizsgálja ki, kapcsolatban állnak-e a játékosok terrorista és szeparatista csoportokkal. Pavlo Klimkin külügyminiszter azt sürgette, hogy a szolgálatoknak a hazatérő csapattól  "meg kell kérdezniük, ki támogatja és finanszírozza őket", az ukrán futballszövetség pedig közölte, hoyg az összes játékost kizárják a profi és az amatőr bajnokságokból.

Őrület: szeparatizmussal, terrorizmussal vádolhatják meg a világbajnok kárpátaljai focistákat

Szombaton játszották a mikronemzetek, kisebbségek, hontalan népek, illetve el nem ismert államok labdarúgó világbajnokságának döntőjét, Londonban. Kárpátalja a 0-0-ás rendes játékidő után büntetőkkel hódította el a világbajnoki címet Észak-Ciprussal szemben. Ukrajna az idei vb-re nem jutott ki, így jobb híján ez a világverseny hozta lázba az országot.