Milliókkal drágulhatnak az új lakások

Megállhat az elöregedett lakóingatlanok felújítása.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra figyelmeztetett, hogy ha egy most induló projekt nem készül el 2019 végéig, akkor a vételár átadáskor fizetendő részét már 27 százalékos áfával számlázzák ki a vevőnek. A szakember szerint ennek elkerülésére egyik lehetőség lehet, hogy a szokásos 20 százaléknál magasabb összeget fizet be a vevő előlegként, mert azt 2019 végéig csak 5 százalékos áfa terheli. 

Emellett érdemes alaposan elolvasni a beruházóval kötött szerződést, hogy az abban szereplő vételár bruttó vagy nettó összeg, tanácsolja a szakember. Ha bruttó árban állapodtak meg, akkor az áfaváltozás nem érinti a szerződőket. 

A kedvezményes áfa lendületet adott a nagyon korszerűtlen és elöregedett hazai lakóingatlan-állomány megújításának, de ez a folyamat megtörhet - vélekedett Benedikt Károly, a Duna House pr és elemzési vezetője. Az árdrágulás csökkentheti a keresletet, amihez a hitelkamatok emelkedése is hozzájárulhat. 

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója szerint az áremelkedés és a később épülő lakásszám is függ attól, hogy az ingatlanfejlesztők a magasabb áfa miatt hajlandók-e lefaragni az árrésükből, vagy az áfanövekedés minél nagyobb részét ráterhelik a vevőkre.