Kicsinálnák pénzügyileg Le Pen pártját?

A pártelnök „halálbüntetésnek” nevezte az állami támogatás azonnali megvonását.

A francia vizsgálóbírók azzal gyanúsítják a radikális jobboldali pártot, hogy rendszerszerűen uniós pénzekből fizette ki a franciaországi alkalmazottait.

A közlemény szerint a francia igazságszolgáltatás „június 28-i határozatában elrendelte a pártoknak 2 millió eurós összegben járó állami támogatás címén a Nemzeti Frontnak is szánt összeg lefoglalását”.

A pártelnök Marine Le Pen szerint a pártját ezzel halálra ítélték.

„A vizsgálóbírók halálbüntetést alkalmaztak esetünkben azzal, hogy ítélet nélkül elkobozták az állami szubvenciót az állítólagos asszisztensi ügyben” – írta Le Pen a Twitteren. A francia hírügynökségnek a pártelnök hozzátette, hogy a Nemzeti Összefogás hétfőtől képtelen folytatni politikai tevékenységét és „augusztus végére halott lesz”.

A pártelnök szerint a döntésnek nincs semmilyen legális alapja, s azért is fizetésképtelenné teszi a Nemzeti Összefogást, mert a pártnak egyetlen francia bank sem nyújt hitelt.

Marine Le Pen pártja minden más francia politikai párthoz hasonlóan hétfőn kapta volna meg az állami támogatás egy részét, ami a Nemzeti Összefogás számára a legfőbb pénzügyi forrás. A pártnak járó teljes szubvenció évente csaknem 4,5 millió euró.

Az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra becsüli azt a kárt, amelyet a Nemzeti Összefogás okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát Brüsszelben. Eddig tíz ember, köztük Marine le Pen ellen indult eljárás az ügyben. A pártelnök szerint „üres a dosszié”, s a megvádolt párttagok mindig is tagadták az ellenük felhozott vádakat.