A romániai magyar pártok is szolidaritást vállalnak a székely zászló miatt megbírságolt önkormányzati vezetőkkel

Mert az nem csak egy település ügye, hanem egész Székelyföldé.

Az RMDSZ háromszéki szervezete hétfőn közleményben jelentette be, hogy öt-öt ezer lejjel állják a Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke és Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere ellen a székely zászló kitűzése, majd levételének megtagadása miatt kirótt tetemes bírság egy részét.

Felidézték, hogy a megyei önkormányzati elnökre a marosvásárhelyi ítélőtábla 42 642 lej (csaknem 3 millió forint) bírságot rótt ki, amiért korábban Szováta polgármestereként nem távolította el a hivatal épületéről a székely zászlót. Csíkszereda polgármesterét 75 130 lej (5,25 millió forint) kifizetésére kötelezte a Hargita megyei törvényszék, amiatt, hogy nem távolította el azonnal a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti, köztéren elhelyezett zászlórúdról a jogerős bírósági döntés ellenére.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke elmondta: a székely zászló nemcsak egy település vagy politikus ügye, hanem az egész Székelyföldé, ezért szolidaritást vállalnak Péter Ferenccel és Ráduly Róbert Kálmánnal.

Az MPP is szolidaritást vállal a közösségi jelképek használata miatt meghurcolt önkormányzati vezetőkkel, és hétfőn közleményben közölték: gyűjtést szerveznek az MPP színeiben megválasztott polgármesterek körében.

Három erdélyi település önkormányzata szombaton jelentette be, hogy részt vállal a két tetemes bírság kifizetéséből, így Szováta 10 ezer lejjel, Erdőszentgyörgy 7000 lejjel, valamint Nyárádszereda szintén 7000 lejjel járul hozzá a kiszabott bírság törlesztéséhez.

Példás székely összetartás: összedobják a románok által kirótt bírságot

A Maros megyei ítélőtábla 42 642 lejre (mintegy 2 millió 980 ezer forint) bírságolta meg kedden Péter Ferencet, amiért korábban Szováta város polgármestereként nem volt hajlandó eltávolítani a székely zászlót a hivatalról. Csibi Attila-Zoltán Erdőszentgyörgy, Tóth Sándor Nyárádszereda és Fülöp László Szováta polgármestere közölte: mivel a székely zászló nem csak Szovátán jelképezi a székelységet, hanem egész Székelyföldön, közösen kell kivegyék a részüket bánatban és örömben egyaránt.