Ander: a kormány harmatgyengén reagált a pedagógushiányra

A jobbikos politikus szerint sürgős változásra lenne szükség az oktatásban.

„Több mint kétezer olyan álláshelyről beszélünk, amit nem lehet tudni, hogy szeptembertől hogyan kívánnak betölteni”

- mutatott rá Ander.

Kritizálta, hogy a kormány csak egy „nagyon szerencsétlen, harmatgyenge” ellenközleménnyel reagált a hírre, amit a 24.hu írt meg a Közigazgatási Állásportál álláshirdetései alapján.

A Fidesz magyarázkodik és vádaskodik

A Fidesz csak annyit tudott reagálni a pedagógushiányra, hogy „az ellenzék teljesen hiteltelen”, amikor a pedagógusokról beszél, „hiszen ők még a pedagógus-béremelést sem támogatták”. A nagyobbik kormánypárt közölte: „a Fidesz 2010 óta pótolja az oktatástól elvett pénzeket, 50 százalékkal emelte a pedagógusok bérét, országszerte fejleszti az iskolákat, jövőre pedig 587 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben. A béremelésnek és az ösztöndíjaknak köszönhetően 30 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkező fiatalok száma” - tette hozzá a kormányzó párt.

Ander szerint nagyon sürgősen, néhány héten belül le kellene tennie a kormánynak az asztalra egy olyan tervezetet, ami megnyugtatja a szülőket és az oktatásügyben dolgozókat.

„Mert azoknak a fiataloknak, akik azokba az iskolákba járnak, ahonnét ezek a tanárok hiányoznak, bizony kellenek a pedagógusok”

– jelentette ki a jobbikos politikus.

Keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, hanem a „Klik cselédjeivé” tette őket, a Jobbik azonban számos módosító indítványt nyújt be a jövő évi költségvetéshez. Kifejtette:

ezek lényegi segítséget jelentenének a magyar köznevelés, közoktatás számára, azonban arra számítanak, hogy a Fidesz ezeket lesöpri az asztalról.

„Meggyőződésük szerint új költségvetésre lenne szükség, mert a jövő évi büdzsé egyik legnagyobb vesztese a magyar oktatás”

- jelentette ki.