"Németország például szerintem Oroszország túsza" - Keményen indította a NATO-csúcsot Trump

Kezdődik a "Kinél nagyobb az orosz befolyás?" című játék.

"Nekem köszönhetően a NATO tavaly 40 milliárddal növelte a költségvetését, gondolom, a főtitkár úr szeret engem"

- ezzel a Jens Stoltenberg, NATO-főtitkárnak szánt kijelentéssel nyitott az amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcson, ám ez még csupán a kezdet volt.

Trump továbbra is elégedetlen az európai szövetségesek fizetési hajlandóságával: a NATO-tagállamok évekkel ezelőtt rábólintottak arra, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára emelik katonai kiadásaikat, ám sokaknak nem nagyon akaródzik tartani a célszámot.

"Németország például szerintem Oroszország túsza. Energiaforrásait túlnyomórészt onnan szerzi be. Nekünk tehát meg kell védenünk Németországot, amíg ők az energiát Oroszországtól szerzik be. Ezt nem tudja nekem megmagyarázni"

- így üzent Angela Merkelnek az amerikai elnök, utalva az Északi Áramlat 2. elnevezésű, elsősorban Németországba szállító orosz gázvezetékre. A német kancellár nem maradt adós a válasszal:

"Hadd reagáljak a legfrissebb eseményekre: én személyesen átéltem, milyen volt Németország egy része az orosz befolyás alatt. És ma Németország szabad, szövetségi köztársaság. Ezért aztán a németek a saját politikájukat csinálják, független döntéseket hoznak."

Merkel külön hangsúlyozta, hogy a NATO-nak újra Oroszországra kell összpontosítania.

Trump azonban úgy vélte, ha a tehetős Németország tényleg veszélyesnek látja az oroszokat,

akkor költsön többet a hadseregére, és ne Amerikától várja a védelmet.

"Azt látjuk, hogy tavaly eddig nem látott mértékben növelték a tagállamok a hozzájárulásaikat Európában és Kanadában. Minden tagállam elkezdte a büdzsé növelését"

- reagált Stoltenberg Trump vádjaira.

A NATO egyes vezetői ijesztőnek tartják, hogy az amerikai elnök egy kalap alá veszi a gazdasági ügyeket katonai kérdésekkel.

Donald Trump egyébként néhány nappal a NATO-csúcs után egyeztet majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai elnök arra számít, hogy vele könnyebben dűlőre jut, mint saját európai szövetségeseivel, ami szintén elég érdekes diplomácia fordulatokat eredményezhet.

Frissítés

Az MTI beszámolója szerint az összezörrenések ellenére Trump az esemény utáni sajtótájékoztatón a következőképpen nyilatkozott a Merkellel való diplomáciai viszonyáról:

"Nagyon-nagyon jó kapcsolatunk van a kancellárral. Fantasztikus a viszonyunk Németországgal."

Merkel arról számolt be, hogy ezen témák mellett a migrációról és a jövő heti amerikai-orosz csúcstalálkozóról is egyeztettek, és leszögezte, hogy várakozásokkal tekint a további tárgyalások elé Trumppal, az Egyesült Államok ugyanis továbbra is fontos, jó partnere Németországnak.

Az MTI összefoglalója emlékezetet, hogy az amerikai kritikákkal szemben szakemberek rámutattak: az orosz kőolaj és földgáz mindössze 20 százalékát teszi ki a német energiamixnek, az egyébként Európa-szerte is sokak által bírált földgázvezetéket pedig magánvállalatok finanszírozzák.

Heiko Maas német külügyminiszter később leszögezte:

Németország nem túsza sem Oroszországnak, sem az Egyesült Államoknak.

"Mi vagyunk a szabad világ egyik garantálói, és ez így is fog maradni"

- tette hozzá Maas, hozzáfűzve, hogy Berlin a 2024-es céldátumig 80 százalékkal tervezi növelni katonai kiadásait, ami szerinte elismerésre méltó előrelépés.

Bréking: Orbánnak sikerült nagyjából emberien felöltöznie a brüsszeli NATO-csúcsra

Az ülés megnyitását megelőzően légibemutatót tartottak egy-egy helikopter részvételével a szövetség minden tagállamából, melyek átrepültek a NATO-székház felett. A Magyar Honvédség egy Mi-17 típusú szállítógéppel vett részt a bemutatón (a honvédségi géppark állapotát ismerve, csoda, hogy ennyivel hozzá tudtunk járulni a mutatványhoz... - a szerk.).