Betiltják az amalgámot, tilos lesz a fogorvosoknak ezt használni

Júliustól már van, akinél tilos a használata.

Az egykor fogtömésre sokat használt anyag az elmúlt 10 évben visszaszorulóban volt, de a szabályozás szerint 2030-ra teljesen el kell tüntetni az európai fogászatokról.

A hazai problémát az okozza, hogy a mintegy 6000 praxisból sok nem rendelkezik olyan berendezésekkel és székekkel, amelyekre azt a szűrőt lehetne felszerelni, aminek használatával ártalmatlaníthatnák azokat az eltávolított töméseket, melyek amalgámot tartalmaznak.

Pedig 2019-től a rendelőkön kívülre sem kerülhet a higanyt tartalmazó anyag. Állami támogatás híján a probléma csak a fogorvosokat terheli, akik közül sokan nem fogják tudni fedezni a szabályszerű eljárás költségeit.

A fogorvosi kamara vezetője, Hermann Péter a téma kapcsán felhívta Kásler Miklós emberminiszter figyelmét arra, hogy a fogorvosok béreit is rendezni kellene, ugyanis az alapellátásban dolgozó fogorvosok nem részesültek egyenlő béremelésben az elmúlt években.

Míg a háziorvosokra havi díjazása az elmúlt öt évben dinamikusan (520 ezer forinttal) nőtt, addig a fogorvosok tavaly kaptak egyszeri havi 250 ezer forintot, és idén beépülve 130 ezer forintot, amivel még meg sem közelítik a háziorvosok eddigi pozíciójavulását.

Tavaly ráadásul ígéretet kaptak rá, hogy a jövő évi költségvetés részeként idén is megkaphatják ezt a pénzt, de a költségvetési törvény-tervezetben nem szerepel az összeg.