2018. 07. 11. 10:52
MTI

Orosz diplomaták görög–macedón vitát gerjesztettek volna

Négy orosz diplomatával szemben lépett a görög külügyi tárca, mert azok a balkáni ország és Macedónia közötti megállapodásba akartak beavatkozni. Az oroszok válaszlépésre készülnek.

Görögország kiutasít két orosz diplomatát, és megtiltja két másiknak a belépést az országba a státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt – írta szerdán Kathimerini című napilap.

A görög hatóságok nem kommentálták az értesülést. A görög külügyminisztérium elutasította, hogy reagáljon a hírre, és az athéni orosz nagykövetség sem volt elérhető az ügyben.

A Kathimerini cikke szerint Athén azt követően cselekedett, hogy érzékelte: orosz diplomaták megpróbálták aláásni a Görögország és Macedónia között az utóbbi új hivatalos elnevezéséről a múlt hónapban megszületett megállapodást, amelynek értelmében a balkáni országot ezentúl Észak-Macedóniának nevezik.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot tagjai közé.

Az orosz külügyminisztérium szerdán közleményben tudatta, hogy a görög lépésre hasonló mértékben válaszol.