A kormány mégis emelné az ápolási díjat?

"Fontolóra veszik".

Mint emlékezetes, múlt héten a kormánypárti tagok még lesöpörték az asztalról a a Jobbik és az MSZP által erre vonatkozóan benyújtott költségvetési javaslatot, amely a minimálbér 100-180 százalékára emelte volna a súlyos betegséggel vagy fogyatékossággal élő családtagjukat otthon ápolók díját. Ennek összege jelenleg 50 ezer forint körül mozog.

A Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély Csoport és az aHang platform civil szervezetek ma egyeztetnek a kérdésről a kormány képviselőivel, a Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere által felkínált találkozón.

Ha az egyeztetés nem hoz eredményt, akkor a civilek újabb tüntetést szerveznek a Parlament elé, július 16-ra.

Frissítés

Jobbik: Legyen az ápolási díj mértéke legalább a minimálbér összege!

Az ápolási díj alapjának megemeléséről szóló törvényjavaslatot minden, a Költségvetési Bizottságba delegált ellenzéki párt képviselője együtt nyújtotta be azért, hogy azt a szégyenteljesen alacsony díjat, amelyet a magyar állam az otthon ápolt beteg családtagok után a gondozó családtagnak fizet, megemeljék - emlékeztetett közleményében dr. Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Hozzátette: a Költségvetési Bizottság kormánypárti képviselői tegnap felkérték a Pénzügyminisztérium képviselőjét, hogy dolgozza ki ennek a súlyos problémának megoldási javaslatait a költségvetés forrásainak biztosításával.

Ennek következtében azért, hogy kezdődjön el egy párbeszéd a parlamenti hét párt képviselői, valamint a Kormány képviselői között az optimális megoldás érdekében, a törvényjavaslatot az ellenzéki képviselők visszavonták, s reményekkel telten várjuk, hogy a kormány teremtse meg azt a forrást, amely ezt a célt szolgálhatja - áll a képviselő által jegyzett kommünikében.

Régi vágású kereszténydemokrácia: leszavazták, hogy az otthon ápolók legalább minimálbért kapjanak

A büdzsében ez mindösszehatmilliárdos, nagyjából félstadionnyi tétel lett volna - ám a régi vágású KERESZTÉNYdemokráciát építő fideszesek ezt is sokallták. Körülbelül 45 ezer ember ápolja otthon Magyarországon a hozzátartozóját,akik maximum 52 ezer forint ápolási díjat kapnak havonta, mely az emelt családi pótlékkal együtt is csak 75 ezer forint.