2018. 07. 12. 07:32
MTI nyomán

Vasárnap dől el, hogy Rokker Zsoltti le tudja-e győzni a Fideszt és kamujelöltjeit Miskolcon

Hat településen rendeznek vasárnap időközi önkormányzati választást: Ágon és Vaspörben polgármestert, Veszprémben, Sopronban, Hernádbűdön és Miskolcon képviselőket választanak. Utóbbi helyszín különösen érdekes lesz, hiszen most dőle el, hogy a Rokker Zsolttiként ismert, függetlenként induló Erdei Sándornak sikerül-e lenyomnia a "ráindított", megtévesztő nevű kormánypárti kamujelölteket.

Az észak-baranyai Ágon azért kellett kiírni az időközi polgármester-választást, mert a község független polgármestere, Stollmayer Dánielné március közepén lemondott. A tisztségért egy független jelölt indul, Bischof Norbert, a község választói névjegyzékében 152-en szerepelnek.

A Zala megyei Vaspörben szintén polgármestert választanak, a voksolást azért kellett kiírni, mert Németh Noémi Judit (független) polgármester márciusban elhunyt. A posztért két független jelölt indul: Fülöp Imre Loránd jelenlegi alpolgármester és Hajmási-Baranyai Noémi. A 343 lelkes faluban 309 választásra jogosult adhatja le a voksát vasárnap.

Veszprémben a 8. számú egyéni választókerületben önkormányzati képviselőt választanak. A választás oka, hogy Ovádi Péter - aki 2010 óta dolgozik a településen önkormányzati képviselőként - lemondott posztjáról, mivel a tavaszi országgyűlési választáson mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP színeiben, a két tisztség pedig összeférhetetlen. A képviselői helyért két jelölt indul: Kovács Áron (Fidesz-KDNP) és Zelenák Adrián (LMP). A településen 3987 választópolgár adhatja le szavazatát.

Sopronban az 1. számú egyéni választókerületben lesz időközi választás, mert a kerület korábbi képviselője, Barcza Attila áprilisban lemondott, ugyanis az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP színeiben parlamenti mandátumot szerzett. A képviselői tisztségért négy jelölt indul: Sógor Ferenc (MSZP), Filep Márk (Fidesz-KDNP), Rétfalvi Csaba (független), Németh Ede (független). A választáson 4201 helybéli szavazhat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádbűd választópolgárai négytagú képviselő-testület tagjaira szavazhatnak, mert a testület tagjai tavasszal lemondtak, és bár a megüresedett mandátumokat a helyi választási bizottság a listán a következő négy legtöbb szavazatot kapó jelöltnek kiadta, ám ők is lemondtak. A vasárnapi időközi választáson a négy képviselői helyért nyolc független jelölt indul - közülük többen az előző választáson is indultak.

A hétvégén dől el Miskolc 12. számú egyéni választókerületének sorsa is. A kerület korábbi képviselője, Hubay György áprilisban lemondott, ugyanis az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP színeiben parlamenti mandátumot szerzett. A képviselői tisztségért öt jelölt indul: Fülöp József Istvánné (Magyar Munkáspárt), Nagy Ákos (Fidesz-KDNP), Erdei Sándor (1983) és Molnár Zsolt fideszes kamujelöltek, valamint az ellenzék által támogatott, Rokker Zsolttiként híressé vált humorista, Erdei Sándor (1976) függetlenként. A választáson 6897 helybéli szavazhat.

Nem engedi a Fidesz, hogy visszalépjen a kamujelöltje Miskolcon

Csalással vádolja a Fideszt a miskolci időközi választás jelöltje, a korábban Rokker Zsoltti néven ismert humorista, az ellenzéki pártok által támogatott Erdei Sándor. A HírTV Egyenesen című műsorában megerősítette: feljelentést tesz az általa kamujelölteknek tartott kihívók miatt. Arról is beszélt, egyik ellenfele, Molnár Zsolt beismerte, a Fidesz indította el azért, hogy megtévessze a szavazókat.