Jobbik: alkotmányos kontrollt az igazságszolgáltatásnak!

Handó Tünde egyszerűen nem válaszolt az Igazságügyi Bizottság ülésén feltett kérdésekre.

A Jobbik szerint gyakorlatilag alkotmányos kontroll nélkül maradt az igazságszolgáltatás működése, ezért törvénymódosítást kezdeményeznek – közölte Staudt Gábor országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Staudt Gábor szerint az utóbbi időben kiderült, hogy az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) az Országos Bírósági Hivatal (OBH) felett gyakorolt ellenőrzése még a formalitás szintén sem működik, az OBT ugyanis több közleményt is kiadott, amelyben Handó Tünde OBH-elnök kinevezési gyakorlatát törvénysértőnek tartotta és jelezte, hogy nem kapnak szakmai választ a kérdéseikre. Hozzátette: az már csak „hab volt a tortán”, hogy Handó Tünde „lehazaárulózta” azokat a bírókat, akik ellenvéleményt fogalmaztak meg a kormány bíróságokat átalakító politikájával kapcsolatban.

Az Országos Bírói Tanács kirúgná Handó Tündét az OBH éléről

Szájer József fideszes EP képviselő felesége még az év elején rúgta össze a port az OBT-vel, amelybe akkor választottak be vele szemben erősen kritikus új tagokat. A konfliktus oka elsősorban az, hogy Handó számos esetben nem volt hajlandó kinevezni neki nem tetsző bírókat, hiába nyerték el a pozíciót pályázaton.

A jobbikos képviselő úgy vélte: bár a törvények alapján az Országgyűlés és a parlament igazságügyi bizottsága is ellenőrizni hivatott az OBH működését, a héten tartott testületi ülés azt bizonyította, hogy ez a kontroll sem létezik. Ezt az állítását azzal indokolta, hogy az ülésen összesen hét perce volt az ellenzéki képviselőknek, hogy feltegyék kérdéseiket és elmondják véleményüket Handó Tündének, aki nem adott ezekre választ, még formális beszámolási kötelezettségének sem tett eleget.

Staudt Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy több mint egyéves csúszásban tárgyalják az OBH beszámolóit, így az ülésen az aktuális ügyekre nem is tudtak reagálni. Közölte: ezért törvénymódosításban kezdeményezi, hogy az OBH mindenkori elnöke január 31-ig nyújtsa be az előző évre vonatkozó beszámolóját, hogy az Országgyűlés és a parlament igazságügyi bizottsága is friss ügyeket tudjon tárgyalni. Bízik abban, hogy a Fidesz–KDNP-frakció is támogatja majd ezt a javaslatot.