A volt fideszes szakszervezeti vezető szerint éveken belül összeomlik az oktatás

"A kormány a szakadékba vezeti az ágazatot."

Szűcs Tamás április közepén váltotta a PDSZ élén az általában inkább liberálisnak tartott Mendrey Lászlót. Szűcs 2006 és 2010 között a Fidesz taja volt, a miskolci közgyűlésben képviselte is a pártot. A 24.hu-nak adott interjúban azonban legalább olyan keményen beleszállt Orbánék oktatáspolitikájába, mint elődje.

Elmondása szerint azért lépett ki éppen a hatalomra kerülés idején a kormánypártból, mert akkorra már átlátta hogyan működik az ellentmondást, kritikát nem tűrő központosított rendszer. 

„Tulajdonképpen semmi nem lep meg abban, ami azóta történik. Ismerős ez a modell."

 - teszi hozzá. nemzeti értékrendje azonban ma is töretlen. Mint fogalmaz, a "nacionalizmust" nem tartja szitokszónak, történelemtanárként minden osztályát elvitte Erdélybe, hogy megismerkedjenek a határon túli magyarsággal. 

"A korábbi liberális baloldalnak szerintem az volt az egyik legnagyobb problémája, hogy egy ilyen szép emberi érzést, kitett a margóra. Számomra a nacionalizmus nem szitokszó. A tiszta nemzeti érzés, ha nem irányul mások ellen, akkor nemes, és erőt ad a közösségnek. " 

 - szögez le. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy ezt "direkt eszközökkel, tananyagszerűen" nem, csak közvetett neveléssel lehet elültetni a gyerekek lelkébe. 

Szücs úgy véli, a kormány az oktatás problémakörét egy időre letudta, és most a még rosszabb helyzetben lévő egészségügyre koncentrál, ahol már tarthatatlan a helyzet. Csakhogy szerinte az ő területük is ugyanolyan mély válságban van. 

"2003-ban még a pedagógusok 16 százalék volt 30 év alatti, 2016-ra ez a szám 6 százalékra csökkent. A pedagógusok közel 50 százaléka pedig már ötven felett jár." 

 - mutat rá a PDSZ elnöke. Ráadásul a pályakezdők fele 1-2 esztendőn belül elhagyja a tanári hivatást. 

Hozzáteszi: egy tavalyi egyeztetésen a Klebelsberg Központ munkatársai is bevallották: 2025-re nagyon komoly krízissel számolnak. A szakszervezet szerint azonban még ennél is jóval hamarabb elérkezhet.

"Ha folytatódik ez a tendencia az oktatásban, akár 2-3 éven belül olyan helyzet alakulhat ki, hogy a teljes összeomlás előtti állapotba kerül a szakma, azon belül a személyi feltételek ellehetetlenülése miatt pár esztendő, és nem lesz, aki tanítson."

 - hangsúlyozza Szücs. 

A tantárgy felosztásról kiadott, az érdekvédők szerint jogellenes útmutató kapcsán rámutat: hiába állítja a Klebelsberg Központ, hogy ez csak egy "segédanyag". Mára annyira centralizált lett a rendszer, hogy az intézményvezetők valójában tisztában vannak vele: ez utasítás. 

"Amikor az igazgató megkap egy ilyen dokumentumot, ő már tudja, hogy mi a feladata” 

 - fogalmaz Szűcs. 

A PDSZ szerint a kormánypropaganda állításaival szemben a pedagógusok bérezése a mai napig nincs rendezve. 

"egy pályakezdő tanárnak ma egyetemi végzettséggel 203 ezer forint a bruttó fizetése. Ha főiskolát végzett, akkor ez az összeg 188 ezer. Ez alig több valamivel a szakmunkás minimálbérnél”

 - mutat rá az elnök. 

Ám a legnagyobb gondot mégsem a szégyenletesen alacsony fizetések jelentik, hanem a tanárok egyre fokozódó túlterheltsége, és a hatalmas mennyiségű tananyag.

Utóbbi Szűcs szerint már nem csak felesleges, de egyenesen káros a gyerekekre nézve.

A szakember úgy véli, jelentősen csökkenteni kellene a tananyagot, más pedagógia módszerekre lenne szükség, előtérbe kellene helyezni az informatikát. 

"Ezt viszont a lélekben is megnyomorított, kizsigerelt, a mai világ kihívásaival szemben már életkoránál fogva is hátrányban lévő pedagógusgárdának kellene megvalósítania." 

 - festi fel a nem túl optimista jövőképet Szűcs Tamás.