2018. 07. 16. 08:09

Most már a CSOK-osokkal is kibabrált az Orbán-kormány

Felbolydult a készházak piaca az áfakedvezmény kivezetésének hírére; több millió forintos áremelés fenyegeti a zömmel CSOK-os vásárlói kört - hivatkozik az MTI a hétfői Világgazdaságra.

A lap szerint egy 80-100 négyzetméteres házat 27 százalékos áfa mellett a mostaninál legalább 4 millió forinttal drágábban lehet felépíteni. Az újságnak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke elmondta, hogy a tagozat tagvállalatainál a teljes újlakás-piacinál jóval nagyobb, bőven 50 százalék fölött van a CSOK-os vásárlók aránya.

Az ÉVOSZ-nál még nem adták fel a reményt, hogy a 27 százalék helyett csak 18-ig nő az új lakások áfája. Tizennyolc százalékos áfa mellett szerintük még nem "zuhanna össze" a piac, csak stagnálna.

A CSOK volt az egyik legfontosabb kampányeszköze a Fidesznek, azonban a 2019-es "megszorítások költségvetése" már nem hagyta érintetlenül ezt a területet sem. Mindenesetre a Jobbik továbbra is azt követeli az Orbán-kormánytól, hogy maradjon fent az ötszázalékos áfakulcs az új építésű lakásokra, illetve terjesszék ki azt a teljes lakáspiacra.