2018. 07. 16. 13:52

Putyin-Trump: közös sajtótájékoztatóval kezdődött a csúcs

Megkezdődött hétfőn kora délután az amerikai és az orosz elnök találkozója a finnországi Helsinkiben.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin a várakozások szerint a kétoldalú viszony mellett számos nemzetközi témát is megvitat, köztük a szíriai helyzetet és a kelet-ukrajnai válságot.

A megbeszélés előtt Donald Trump egy Twitter-üzenetben úgy vélte, még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez szerinte egyebek között annak tudható be, hogy az FBI nyomozást indított, amelyben a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja.

Közvetlenül a tárgyalás előtt Trump azt mondta, "jó dolog jól kijönni Oroszországgal".

Putyin pedig arról beszélt, hogy legfőbb ideje megvitatni a kétoldalú kapcsolatokat és a súlyos világpolitikai problémákat.

A helsinki találkozó némi késéssel kezdődött, mert Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le a finn fővárosban. Trumpot délelőtt fogadta Sauli Niinistö finn köztársasági elnök is.

Putyin és Trump a négyszemközti találkozó után munkaebéden folytatja a megbeszélést, majd késő délután a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tartanak.

Putyin késése után Trump inkább bezárkózott a szállodai szobájába

A Guardian percről-percre közvetíti a Trump-Putyin csúcsot, aminek nagyjából fél órája kellett volna elkezdődnie, de az orosz elnök gépe egy órás késéssel landolt.Az amerikai elnök úgy tűnik, hogy viszonozza a gesztust, és most nem hajlandó kijönni a szobájából.Remélem ebből egyszer rajzfilm születik.

(fotó: The New York Times)