Diplomáciai Lexikon segít eligazodni a kül- és a nemzetközi kapcsolatokban

Közérthető megfogalmazásban összegyűjtötték a diplomáciában alkalmazott szakszavakat.

A kötet szerkesztőbizottságának elnöke, Martonyi János volt külügyminiszter a hétfői bemutatón kiemelte, a lexikon/kézikönyv megszületésének fő célja az, hogy a kül- és nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő általános műveltségi szint növeléséhez hozzájáruljon.

Martonyi János arra hívta fel a figyelmet, sokszor elhangzik, hogy zűrzavaros világban élünk, de a kaotikus állapotok a szóhasználatainkra is vonatkoznak. A volt külügyminiszter bízik benne, hogy a Diplomáciai Lexikon a nagyközönségnek szól, és az emberek időnként kinyitják majd, amikor a médiában a legkülönbözőbb, egymással sokszor ellentétes értelemben használt, tisztázatlan fogalmakkal és szavakkal találkoznak. „A jelenlegi követelmények és feltételek között ez egy rendkívül alapos, nagyon pontos mű” – tette hozzá Martonyi János.

A kötet előszavában Bába Iván szakmai főszerkesztő (aki a rendszerváltás óta többször is külügyi téren tevékenykedett, legutóbb a második Orbán-kormány idején a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt) és Sáringer János adminisztratív főszerkesztő (a XX. századi magyar külpolitika és diplomácia kutatója, történész, egyetemi docens) azt írták, a lexikont bárki haszonnal forgathatja, aki a téma iránt érdeklődik, a legtöbb szócikk megértéséhez nincs szükség az átlagos középiskolai műveltségnél mélyebb tudásra. Továbbá azoknak a tanulóknak, egyetemi hallgatóknak ajánlották, akik nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő tanulmányokat folytatnak, diplomáciai pályára készülnek, vagy a közigazgatás nemzetközi kapcsolataival akarnak foglalkozni. De azoknak a közigazgatásban dolgozóknak is kézikönyvként szolgálhat, akik ismereteiket, tudásukat mélyíteni, információikat pontosítani szeretnék.

A Diplomáciai Lexikon a nemzetközi kapcsolatok bemutatása mellett felidézi a jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező magyar külpolitika és diplomácia történetét is.

A kötet megjelenését a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a kormánymédia által mostanság sokat támadott Magyar Tudományos Akadémia is támogatta. A Diplomáciai Lexikon írott és elektronikus formában is megjelent.

Bába Iván (főszerk.) - Sáringer János (szerk.): Diplomáciai Lexikon - A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve, Éghajlat Könyvkiadó, 2018. 722 oldal, 5990 Ft.