2018. 07. 17. 14:33

Szőcs Géza: Amikor egy egész nemzetet kell meggyőzni, van, hogy azt csak lebutított eszközökkel lehet

„Az urizálás nemcsak nem elegáns, hanem politikailag is káros. De ne Semjén, ne Rogán, ne Lázár vigye el a balhét mások helyett, ezek valójában nem többek, mint csínyek, ne tréfáljunk”- mondta Szőcs Géza a 24.hu-nak adott interjújában. Orbán Viktor kulturális tanácsadója tavaly publikált egy verset, amelyben a kormányülés résztvevőin és botrányain viccelődött.

"Orbán a puszta jelenlétével képes megbabonázni az embert. Ami komoly politikusi tehetség."

- mondta Szőcs, aki szerint kapcsolatuk Orbánnal bizalmas és baráti, a miniszterelnök sokat vendégeskedett nála Erdélyben és Szőcs szerint az egyáltalán nem árt Orbánnak, ha ő egy kicsit néha kritikus vele.

Orbánt soha, senkinél sem a lekötelezettség vezeti. Úgy is fogalmazhatunk, megvásárolhatatlan.

- tette hozzá Szőcs Géza, aki szerint Orbán

Soros Györgynek lényegesen többel tartozik, mint egy szelet szalonnás kenyér vagy egy stampedli pálinka.

Arra a kérdésre, hogy, veszélyes-e, hogy mindenről a „maga igazában megingathatatlan Orbán dönt”Szőcs így felelt:

„A centralizált rendszerek Achilles-sarka inkább az, hogy mi történik, miután bármely okból távozik a rendszergazda. Erről szól egyébként Márai legzseniálisabb regénye, a Rómában történt valami. Egy első számú vezetőnek, ha elég bölcs, ezt kell megterveznie. Hogy az értékei, a kormányzási elvei hogyan épülhetnek bele az utódai szemléletébe és munkájába, hogy az életműve ne sérüljön és ne váljon hiábavalóvá."

Szőcs kezdetben azt gondolta, hogy a migráció „így kontraproduktív”, és hogy „az emberek belefásulnak az állandó migránsozásba, rosszabb esetben felingerli őket”, de április óta tudja, hogy

Amikor egy egész nemzetet kell meggyőzni, van, hogy azt csak lebutított eszközökkel lehet.