Orbánék összehozták: kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Stop Soros miatt

Felébredt az Európai Bizottság.

Az EB értékelése szerint a jogszabálycsomag több uniós előírásba ütközik, ezért testület felszólító levélben követel választ kérdéseire a Fidesz-kormánytól.

Frans Timmermans bizottsági alelnök a múlt hónapban egy európai parlamenti meghallgatáson már jelezte, hogy a jogszabállyal "lehetnek problémák", Christian Wigand bizottsági szóvivő pedig leszögezte:

"Nem fordíthatunk hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült."

Az unió a Velencei Bizottság értékelésére várt az ügyben, az alkotmányjogi tanácsadó testület június végén el is ítélte a törvényt:

Megállítaná a Stop Sorost a Velencei Bizottság

Az Európa legnevesebb alkotmányjogászaiból álló Velencei Bizottság is véleményezte a szerdán elfogadott Stop Soros törvénycsomagot. A testület előzetesen azt kérte a kormánytól, hogy amíg az állásfoglalásuk nem készül el, addig a Parlament ne fogadja el a törvényt.

A Bizottság a Stop Soros miatt bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozással kapcsolatban még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást.

Akkor a testület

  • a magyarországi menekültügyi eljárásokat,
  • a visszatérésre vonatkozó szabályokat és
  • a befogadási feltételeket

ítélte az uniós joggal ellentétesnek, és az ezekre vonatkozó kérdésekre a Népszava szerint mostanáig "nem kapott kielégítő választ" Orbánéktól.

Az EP-választások valódi tétje: Egyedül maradunk-e Európában?

Három hónappal az országgyűlési választás után felmerülhet a kérdés: mégis, mekkora külső segítségre számíthatunk Orbán Viktor épülgető diktatúrája ellen? Perpillanat sajnos nem a NER bűnlajstromától hangos Európa, amiről nem a nyári uborkaszezon tehet: az, hogy mi történik Magyarországon, jobbára akkor volt érdekes, amikor Nyugat-Európának épp nem volt jobb dolga.