Nem a magyar foci szar, az emberek hozzáállásával van a baj

A miniszterelnöki sportnapilap helyretette a dolgokat.

A magyar foci úgy szar, ahogy van, fakadt ki állítólag Georges Leekens menesztett szövetségi kapitány nemrégiben, legalábbis barátja, a Sport Plusznak nyilatkozó Kű Lajos elbeszélése szerint.

Hogy Leekens szakmai tudása mennyit dobott a válogatott játékának minőségén a neki jutó négy felkészülési mérkőzés előtt-alatt - ránézésre: semennyit - az most mindegy is, a sarkos, tán némiképp egyszerűsítő kijelentés igazságtartalmával még a legelkötelezettebb drukkerek sem igazán tudnak vitatkozni.

Márpedig az állítás nem igaz.

A kormány százmilliárd forintokat költött a sportágra, a földből stadionok, a Fidesz-frakcióból és a közbeszerzési értesítőből futballklub-tulajdonosok nőttek ki gombamód; a magyar focit leszarozni így csaknem kormánykritikával, hovatovább felségsértegetéssel ér fel, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló sportnapilap ezért most helyretette a dolgokat.

Deák Zsigmond, az egykor Népsport névre hallgató lap újságírója csalódottan boncolgatja jegyzetében, milyen kevesen bíztak abban, hogy az európai kupaporondra kilépő négy együttesünk venni képes az izraeli, macedón, luxemburgi, valamint azeri ellenfelek által képzett akadályokat a legelső,  - ha szigorúak akarunk lenni, mínusz egyedik - selejtezőkörben. (Tíz éve például ezen a ponton még be sem kellett kapcsolódnunk a selejtezősorozatokba, jóllehet, akkor még olyan futballisták dobták meg a nívót, mint  Bank István vagy Hercegfalvi Zoltán - nem volt viszont ennyi stadion, és TAO-pénz se.)

A Nemzeti Sport Online szavazásán 37% úgy látta, idén mind a négy csapatunk (MOL Vidi, Fradi, Honvéd, Újpest) azonnal kiesik, 22-22 százalék egy, illetve kettő, 10 százalék négy, 9 pedig három továbbjutóra tippelt.

Miután a párharcok első fele lezajlott (Dudelange-MOL 1-1, Rabotnicki-Honvéd 2-1, Fradi-Maccabi 1-1, Neftci PFK-Újpest 3-1), meglepetésre javultak az arányok, már csak 35% tippelt arra, hogy mindenki búcsúzik, 40% látta úgy, hogy egy csapat azért talpon marad.

Deák szerint a magyar szurkolók boldogtalansághormont termelnek, ennek okait a szakíró az általános hazai hozzáállásban, valamint az elmúlt időszak keserű tapasztalataiban látja.

Pedig!

A Honvéd tegnap simán, 4-0-ra lelépte azt a Rabotnickit, ami a látottak alapján a tavaly kieső, kerete nagy részétől elbúcsúzó Balmazújváros számára sem lett volna elérhetetlen feladat, a Videoton MOL pedig 2-1-es győzelmével továbbjutott a luxemburgi bajnok ellen, amihez csak annyi kellett, hogy az utolsó percekben Kovácsik kapus nagy bravúrral szögletre toljon egy kiváló lövést, a szögletből ziccerbe kerülő ellenfél luftot rúgjon a kaputól három méterre, majd a következő vendégtámadást lezáró lövés a felső lécen csattanjon. Sima.

"Csütörtökön a Ferencváros és az Újpest növelheti tovább az endorfinszintünket s nemzetközi szereplőink számát. Félre az undorfinnal!" - zárja sorait Deák, aki az általa kitalált boldogtalansághormont nevezte el így.

Régóta tudjuk Orbán Viktortól, hogy minden napját a Nemzeti Sport elolvasásával indítja. Ez a szellemi táplálék pedig kétségkívül felülmúl mindenféle müzlit, belvitát, jóreggeltet, rántottát. Az eredmény ismert.