Több ezer nyugdíjas él 25 ezer forintból

A fekete munka miatti be nem jelentett munkaviszony visszaveti a nyugdíjat.

Magyarországon 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap – derült ki a Pénzcentrum által a Magyar Államkincstártól kikért adatokból.

Főként a budapestieknek, Pest megyeieknek és a Bács-Kiskun megyében élőknek kell beérniük 50 és 100 ezer forint közötti összeggel nyugdíjas éveik alatt. Ők azonban még szerencsésnek mondhatják magukat azokhoz képest, akik a 10 éve változatlan öregségi nyugdíjat kapják készhez a postástól, aminek összege 28 500 forint. Vagyis valamivel több, mert az államkincstár hozzátette, hogy ez csak a főellátás összege, tehát a kiegészítő ellátásokat ez az összeg nem tartalmazza.

3267 fő pedig még a nyugdíjminimumnál is kevesebbel kell, hogy beérje. Nekik 25 ezer forintból kell gazdálkodniuk egy hónapban.

A Pénzcentrumnak Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa kifejtette:

Sokan vannak, akiknek szaggatott volt a munkaerőpiaci jelenlétük, mert például elvesztették az állásukat, hosszabb ideig munka nélkül maradtak, majd visszatértek a munkaerőpiacra, vagy feketén dolgoznak, netán nem is tudják, hogy a munkáltatójuk nem a megfelelően jelentette be őket. Emiatt sokan lesznek, akik nem a teljes nyugdíjat kapják, hanem csak a résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy még arra sem. Tehát ami szerintem igazán aggasztó, az azoknak az embereknek a sorsa, akiknek nem lesz meg a 20 év munkaviszonyuk (...).