2018. 07. 18. 19:40

Több ezer nyugdíjas él 25 ezer forintból

Közel kétmillió, pontosan 1 997 898 azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek öregségi nyugdíjukat belföldre folyósította a Magyar Államkincstár. Harmaduk százezer forint alatti összeget kap havonta, háromezer főnek pedig mindössze 25 ezer forintból kell gazdálkodnia.

Magyarországon 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap – derült ki a Pénzcentrum által a Magyar Államkincstártól kikért adatokból.

Főként a budapestieknek, Pest megyeieknek és a Bács-Kiskun megyében élőknek kell beérniük 50 és 100 ezer forint közötti összeggel nyugdíjas éveik alatt. Ők azonban még szerencsésnek mondhatják magukat azokhoz képest, akik a 10 éve változatlan öregségi nyugdíjat kapják készhez a postástól, aminek összege 28 500 forint. Vagyis valamivel több, mert az államkincstár hozzátette, hogy ez csak a főellátás összege, tehát a kiegészítő ellátásokat ez az összeg nem tartalmazza.

3267 fő pedig még a nyugdíjminimumnál is kevesebbel kell, hogy beérje. Nekik 25 ezer forintból kell gazdálkodniuk egy hónapban.

A Pénzcentrumnak Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa kifejtette:

Sokan vannak, akiknek szaggatott volt a munkaerőpiaci jelenlétük, mert például elvesztették az állásukat, hosszabb ideig munka nélkül maradtak, majd visszatértek a munkaerőpiacra, vagy feketén dolgoznak, netán nem is tudják, hogy a munkáltatójuk nem a megfelelően jelentette be őket. Emiatt sokan lesznek, akik nem a teljes nyugdíjat kapják, hanem csak a résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy még arra sem. Tehát ami szerintem igazán aggasztó, az azoknak az embereknek a sorsa, akiknek nem lesz meg a 20 év munkaviszonyuk (...).