Alig találni óvónőt a falusi óvodákba

A munkaerőhiány és az elvándorlás az átlagosnál is jobban sújtja a kistelepüléseket.

Szabadságra sem tud elmenni a Somogy megyei Mike egyszem óvónője, mivel nincs, aki helyettesítse. Munkaerőhiány és elvándorlás sújtja azt a falut (is), ahol fölényes, csaknem kétharmados fideszes győzelem született.

Hónapok óta keresnek óvónőt a mikei Mesevár Óvodába. Jelenleg az óvodavezető egyedül lát el húsz helybeli kisgyermeket, és félő, hogy szabadságra sem tud menni emiatt. Szeptemberre szeretnének egy új munkatársat felvenni - írja a Sonline.hu.

"Nincsenek könnyű helyzetben a kis óvodák, mert ott több a munka és a feladat, ami az óvoda dolgozóira hárul" - mondta a portálnak a mikei óvodavezetőnő. – Azt tapasztalom, hogy nehezen jönnek el dolgozni az óvónők a kistelepülésekre. Azt mondják, távol lennének a várostól, félnek az ingázástól. S talán attól is tartanak, hogy a falusi gyerekek nehezebben kezelhetők, pedig ennek az ellenkezője igaz. A családias légkör, a szülőkkel kialakított közvetlen, baráti viszony mind előnyére válik annak, aki egy kis óvodában dolgozik. Ezt bízvást elmondhatom, hiszen jómagam egy nagy óvodában is dolgoztam már.

„El akarok menni innen, jó messze"

Dél-Somogy és Baranya megye határa, a Barcsi-járás keleti széle. Távol a városoktól, központoktól, aprófalvas környék, hamisítatlan Dél-Dunántúl. Lakócsán vagyunk. Ide már a Stop-Soros táblákból sem jutott, úgy tűnik, már a propagandának sem fontos ez a vidék. Csak egy árva hirdetmény figyelmezteti szerényen a megmaradtakat, tessék szavazni, ha érdekel valakit, ha marad még valaki.

Ha valaki az internetes álláskereső oldalakat szemlézi, csak a legnagyobbon 13 somogyi településsel találkozhat, ahol óvópedagógust, illetve óvodavezetőt keresnek. Néhol egyszerre két óvónő jelentkezését is várják. Felsorolni is nehéz azokat a településeket, ahol az elmúlt hetekben óvónői állást hirdettek: Mike, Görgeteg, Ötvöskónyi, Somogyfajsz, Taszár, Karád, Somogyszentpál, Kadarkút, Nikla, Mesztegnyő, Balatonszabadi, Somogyjád, Lengyeltóti - írja a portál.

Az eduline.hu adatai szerint 760 álláshirdetésen keresnek óvónőket az országban. Többnyire vidéken, mert jobban sújtja az óvónők hiánya a kistelepüléseket. A másik probléma, hogy a szakma elöregszik, vélik a szakértők, az átlagéletkor 55 év körüli. Pályakezdőkből nem lenne hiány, de gyakori, hogy a fiatalok külföldön próbálnak szerencsét, és ott gyermekfelügyelőként, bébiszitterként keresik meg a kenyerüket.