Az a baj, hogy ez nem vicc: egy karikatúra miatt indultak tömeges eljárások Törökországban

Börtönbe is lehet kerülni Erdogan sértegetéséért.

A karikatúra nyolc különböző állatfajt jelenít meg úgy, hogy az egyes példányok fejformái Erdogan arcát idézik.

Ez az:

A szerdai panaszt Erdogan ügyvédje, Hüseyin Aydin az államfő megsértése címén nyújtotta be az ankarai főügyészséghez. Aydin a kérelemben azt írta, hogy a rajzot nem lehet a szólásszabadság keretében elbírálni.

Kilicdaroglu a CHP keddi parlamenti frakcióülésén arra kérte a párt képviselőit, hogy hozzá hasonlóan osszák meg a karikatúrát a Twitteren.

Kilicdaroglu maga - Erdoganhoz intézve szavait - a következő megjegyzést fűzte az ábra fölé.

"El fogod viselni, el kell viselned a bírálatot és a humort! Bebörtönzéssel nem tudod útját állni a kritikának és a humornak"

- írta. A bejegyzést a CHP 72 képviselője osztotta tovább.

Az ábra eredetileg 2006-ban az egykori Penguen című török szatirikus hetilap borítóján jelent meg. A karikatúrát az ország sokak által legszínvonalasabb egyetemének tartott Közel-Keleti Műszaki Egyetem (ODTÜ) négy végzős hallgatója a július 7-ei diplomaosztón egy nagyméretű transzparensre tűzte. A diákokat július 11-én az elnök megsértéséért letartóztatták.

Erdogan 2014. augusztusi elnökké választásától a 2016-os puccskísérletig közel kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő 2016. július 15. után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. Azóta ismét több hasonló eljárás indult. A török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható.