Megbukott a japán kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány

elutasítás

A japán parlament alsóháza elutasította pénteken a hat ellenzéki párt által Abe Sindzó kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az alsóházban a kormányzó Liberális Demokrata Pártnak (LDP) többsége van.

Az ellenzéki elégedetlenséget főképpen az úgynevezett Morimoto-ügy váltotta ki, amelyben a japán pénzügyminisztérium idén márciusban elismerte, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben.

A botrány tavaly robbant ki, amikor kiderült, hogy a piaci ár hetedéért vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az a magániskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie lett volna a tiszteletbeli igazgatója, de a botrány miatt elállt ettől. Az ügyről a parlamentnek benyújtott hivatalos okmányokat a pénzügyminisztérium módosította, egyebek mellett törölték belőlük a kormányfő és felesége, valamint Aszó Taró pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes nevét is, és azt a megjegyzést, hogy „kivételes” ügyletről van szó. A szóban forgó magániskola és több más oktatási intézmény tulajdonosa a Moritomo Gakuen vállalat, amely hírek szerint közel áll a miniszterelnök családjához.

A törvényhozás mostani ülésszaka vasárnap ér véget. A miniszterelnök eredetileg arra készült az ülésszak végén, hogy bejelenti indulását a szeptemberi, a Liberális Demokrata Párton (LDP) belüli vezetőválasztásra, hogy harmadszor is ő kerüljön a párt élére. A Japán nyugati részén történt, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő rendkívüli esőzések és a kárfelszámolás miatti teendőire hivatkozva a kormányfő későbbre halasztotta a bejelentést.

A párt vezetői tisztségéért több szóba jöhető jelölt is van, de az erőviszonyokat ismerők szerint nem tudnak majd elegendő támogatást szerezni Abe Sindzóval szemben.

Forrás
MTI nyomán
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss