Magán-egészségbiztosítót akarnak Orbánék?

A Jobbik szakpolitikusa szerint erre utalnak a jelek.

Korábban a G7 gazdasági hírportál számolt be arról, a kormányzat a magánbiztosítói piac lenyúlására készülhet. Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikusa szerint a kórházak folyamatos eladósítása is ezt támasztja alá.

Mint a politikus közleményében emlékeztet, 2014 óta ígérik folyamatosan az egymást követő Orbán-kormányok, hogy megszabadítják a magyar kórházakat adósságaiktól. 2014 óta azonban minden hónapban csak arról lehet beszámolni, hogy folyamatosan egyre nagyobb adósságot halmoznak fel a magyar egészségügyi rendszer legfontosabb feladatát ellátó kórházak – tájékoztat Lukács. A honatya szerint a jelenség a bizonyíték arra, hogy az egymást követő egészségügyi államtitkárok és miniszterek sem rendelkeznek hosszú távú, az egészségügy rendbetételét célzó programmal. Éppen ezért úgy véli, hogy a Fidesz, Orbán Viktorral az élén arra játszik, hogy az adósságok miatt rosszul teljesítő kórházakat felhasználva felszámolja a társadalombiztosításon nyugvó állami ellátórendszert. Lukács azt mondja, Matolcsy Györgyék a Magyar Nemzeti Bankkal ezt a lépést el is tervezték, a betegeket „egy igazságtalan és méregdrága” magánbiztosítós rendszer felé terelik, amelyben a kórházak is „haveri cégekhez, NER-oligarchákhoz” kerülhetnek.

Orbán Viktor az, akinek 8 éve minden felhatalmazása megvolt, hogy megmentse a magyar közfinanszírozott egészségügyet és kórházakat, de ő az is, aki cserbenhagyta őket – írja közleményében Lukács. – Amíg a kórházak folyamatosan adósságot termelnek, addig a betegek kevesebb ellátást kapnak, mint érdemelnének, addig a kórházakban lévő betegek tovább félhetnek az indokolatlanul hosszú várakozástól, kórházi fertőzéstől és attól, hogy egészségük fogja kárát szenvedni Orbánék az egészségügyön való eszetlen spórolásának – zárul a politikus kommünikéje.