A Jobbik szerint humánerőforrás-katasztrófa fenyeget az oktatásban

Süllyedő Atlantisz.

Ander Balázs jobbikos képviselő, az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:

"lassan ott tartunk, hogy már a diákok is hiányoznak bizonyos iskolákból, aminek nem csak a katasztrofális demográfiai helyzetünk az oka".

Az ellenzéki honatya szerint egyre több diák morzsolódik le, ebben a tekintetben ráadásul szintén Európa sereghajtói közé tartozunk. Ander emlékeztetett:

míg 2010-ben a 17 éves fiatalok 98 százaléka az iskolapadban ült, addig 2018-ra ez az arány 85 százalékra romlott.

A 13 százalékos lemorzsolódás ráadásul amellett sikerült produkálni, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy a XXI. században a legfontosabb versenyképességi tényező a magas hozzáadott érték előállítására képes emberi tudás lesz - hívta föl a figyelmet a Jobbik képviselője.

Ander Balázs azt is kifejtette, hogy egy évtized alatt

10-ről 15 százalékra nőtt azon iskolák aránya, ahol a hátrányos helyzetű diákok vannak többségben.

Hozzátette: e fiatalok tanulmányi teljesítménye is folyamatosan romlik, amelyet tetéz a visszahúzó közeg, amelyben élnek.

Ha nem lesz javulás a lemorzsolódási mutatókban, akkor

"a peremhelyzetű járások süllyedő Atlantiszként tűnnek el a roncstársadalmi összeomlás örvényében"

- fogalmazott a képviselő, majd hozzátette: az oktatás összeomlásával egyre több lesz az olyan település, ahol az iskolából kimaradt fiatalok

  • kedvenc háziállatai pitbullok és rottweilerek,
  • példaképei bűnözők és uzsorások,
  • mindennapi betevője pedig a herbál lesz.

A Jobbik költségvetési javaslatai ezt a folymatot akarták leglább részben megállítani, lassítani, a Fidesz azonban lesöpörte ezeket, ezért nem tudják elfogadni a költségvetést.