Részletes cáfolat érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól

Akkor oké.

Mint írtuk, megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet.

A kórházak elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. Ezt a szabályt azonban eddig éppen a betegellátás érdekében nem érvényesítették az egészségügyben, azaz befogadták számláikat akkor is, ha azok a havi költhető keretük fölötti összeg volt. Most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan jelezte a kincstárnak: a türelmi időnek vége.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ most közleményben reagált a sajtóhírekre, melyben részletesen elmagyarázzák, miért nem fenyegeti veszély a milliárdos adósságban úszó intézményeket:

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központhatározottan cáfolja a mai kórházbezárásokról szóló álhíreket. Megkérjük a sajtó képviselőit, hogy az ilyen alaptalan álhírek gyártásával és kritikátlan átvételével ne próbálják meg megtéveszteni a közvéleményt.