Felvételizett? Itt vannak az albérletárak!

Nőtt a kínálat, de az árak is.

Szerdán hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ilyenkor indul az albérletszezon. A 24.hu összeállítása szerint hiába nőtt az albérleti kínálat, a bérlemények árai tovább emelkednek.

A lap szerint egy budapesti albérlet átlagosan 150 ezer forint. A legdrágább az V. kerület (248 ezer forintos átlagár), míg a legolcsóbb a XVII. és XXIII. kerület (110, illetve 105 ezer forint).

Más egyetemvárosok esetén sem olcsó a diákélethez szükséges otthonmegszerzése. Debrecenben egy garzon átlagosan 80, egy nagyobb lakás átlagosan 100 ezer forint egy hónapra. Egy kisebb szegedi lakást 40 ezerért, egy nagyobbat 100 ezerért lehet kibérelni, Pécsett pedig a 40 négyzetméter alatti lakások bérleti díja átlag 85 ezer, az efölöttieké 106 ezer forint.

Balogh László, az ingatlan.com vezet szakértője a portálnak azt mondta, a kínálat bővülése annak is köszönhető, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt az elmúlt években rengeteg befektető vásárolt ingatlant kiadási céllal, akik jellemzően a felvételi ponthatárok ismertetése idején hirdetik meg ezeket. A kereslet és a kínálat élénküléséhez szerinte ezekben a hetekben az is hozzájárul, hogy a legtöbb bérleti szerződést egy éves határozott időre kötik, így azok is most keresnek kiadó lakást, akik évek óta az adott városban tanulnak vagy már be is fejezték felsőoktatási tanulmányaikat.