Politikai drámává nőtt az "Özil-ügy"

A tragikus német integráció példájaként állítanák be.

A német válogatottal 2014-ben vb-címet nyert, a nemzeti együttesben 92 alkalommal szerepelt Özil - állítása szerint - a vele szembeni rasszista és tiszteletlen megnyilvánulásokat követően döntött vasárnap úgy, hogy nem szerepel többé a német labdarúgó-válogatottban

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn óva intett attól, hogy Özil döntésével összefüggésben következtetéseket vonjanak le a menekültek németországi integrálásának állapotáról, míg a török sajtó és politikusok Németország részéről rasszizmust emlegettek sérelmezve, hogy a labdarúgó nyomásnak volt kitéve.

Nem hiszem, hogy a jelenleg Angliában, az Arsenal együttesében szereplő 29 éves labdarúgó ügye rálátást enged Németország integrációs képessegeire

- fogalmazott Maas Berlinben. 

A külügyminiszter önmérsékletre szólított fel a vitában. "Azt hiszem, az ügy minden érintettjének el kell gondolkodnia a történteken. Szegénységi bizonyítvány mindannyiunk számára, hogy valaki rasszista viszálykodások miatt mondjon le a válogatottságról. Ebben az esetben többet vesztünk egy kiváló játékosnál" - vélekedett Maas.

A miniszter nem értett egyet azokkal az Özil ellen megfogalmazott vádaskodásokra, miszerint a sportoló magatartásával hozzájárult a német válogatott kieséséhez az oroszországi labdarugó világbajnokságon. Maas ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az igazságot a pályán nyújtott játék jelentette.

"A németek korai kiesésének vajmi kevés köze van ahhoz, hogy Mesut Özil Recep Tayyip Erdogan török államfővel fényképezkedett"

- fűzte hozzá.

Az oroszországi világbajnokság előtt Özilt sokan bírálták, miután a szintén török származású Ilkay Gündogannal együtt a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal találkozott, és a találkozóról fotó készült. Vasárnapi közleményében Özil hangsúlyozta, hogy a találkozó, illetve a fotó számára nem a politikáról szólt.

Nem tetszik a németeknek, hogy két válogatottjuk is Erdogánnal pózolt

A megkérdezettek 66,2 százaléka van ezen a véleményen, 16,7 százalék jobbára negatívan ítéli meg tettüket, míg 8,1 százalék nem biztos ebben. Mindössze 4,7 százalék válaszolt egyértelműen úgy, hogy nem jelent problémát a két futballista lépése.

Mustafa Yeneroglu, a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik parlamenti képviselője felhívta a figyelmet, hogy a vita nem egyszerűsíthető le egy Erdogannal készített fotóra. Élesen bírálta "a Németországban élő törökök feletti gyámkodás széles körben elterjedt gyakorlatát". Mint mondta, a török bevándorlókra igyekeznek rákényszeríteni az Erdoganról megalkotott egyoldalú német szemléletmódot, s azokat, akik nem igazodnak ehhez, "kiebrudalják"

Mahir Ünal AKP-szóvivő szerint Özil-ügye rávilágított, hogy

"Németország valódi szándéka nem a törökök befogadása, hanem beolvasztása".

Mesut Özil válasza nem csak nagyon helyénvaló, hanem indokolt is volt - tette hozzá. 

Halil Özer, a kormányközeli Habertürk török lap sportkommentátora Németország bocsánatkérését követelte Özil számára, mert az teljesen természetes, hogy valaki "eredeti hazája" elnökével fotózkodik.

Előző napi Twitter-üzenetében a labdaúgó különösen sérelmezte azt a bánásmódot, amelyben szerinte különösen Reinhard Grindel, a német labdarúgó szövetség elnöke, illetve a német sajtó és szponzorok részesítették.

"Vannak fokmérői annak, hogy valaki teljes értékű német, amiket én nem teljesítek? Barátaimat, Lukas Podolskit és Miroslav Klosét sosem nevezik német-lengyeleknek, de én mitől vagyok német-török? Azért van, mert Törökországról van szó? Azért mert muszlim vagyok?"

-kérdezte vasárnap esti nyilatkozatában Özil. A török sportminiszter, Mehmet Kasapoglu Twitteren teljes támogatásáról biztosította a focistát, annak "becsületes kiállása" miatt.