Forgalomból kivont busszal, a záróvonalon átlépve előzött a Veronában balesetező buszos cég ügyvezetője

A manőverről felvétel is készült:


Mint ismert, Czakó Tibor annak a cégnek az ügyvezetője, amely teljesen alkalmatlan állapotban küldte útjára a 2017 januárjában Verona közelében balesetező buszt. A tragédiában 17 ember halt meg, túlnyomórészt gyerekek, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói.

A bíróság végzése megállapította, hogy Czakó Tibor 2018. január 3-án délelőtt az 5-ös út Kiskunfélegyháza felé bevezető szakaszán folyamatosan a záróvonalon haladt az általa vezetett autóbusszal. Ráadásul a Pizolit Kft. tulajdonában és üzemeltetésében álló járművet 2017. december 27-én ideiglenesen kivontak a forgalomból - írja a portál.

A manőverrel a szemből érkező autó vezetőjét – akinek a járművében elhelyezett kamera rögzítette a történteket – a padka irányába való lehúzódásra kényszerítette, és ezzel veszélyeztette a gépkocsivezető és utasa testi épségét. Mindezért a közúti közlekedés rendjének megzavarása és érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése miatt marasztalták el.

Czakó Tibor elismerte, hogy ő vezette az autóbuszt, és azt is, tudta, hogy a jármű ki van vonva a forgalomból.

Czakó az első meghallgatásán tagadta, hogy ráhajtott a záróvonalra, később azonban elismerte, hogy áthaladt azon. Azzal védekezett, hogy egy általa megelőzött kerékpáros biztonságát igyekezett így megóvni. A feljelentő által készített videofelvétel alapján azonban a bíróság megállapította, hogy az autóbusz folyamatosan a záróvonalat átlépve, az ellentétes irányú sávba átnyúlva közlekedett, amíg megelőzte a kerékpárost, és a manővert a szembejövő autó közeledtével sem szakította meg, így az a baleset elkerülése érdekében hirtelen irányváltoztató mozdulatra kényszerült.

A bíróság azt is rögzítette, hogy a hivatásos sofőrként számos ember testi épségéért felelő Czakónak fokozott figyelmet kellene fordítania a közlekedési szabályok betartására, ezért a vezetéstől való eltiltása szükségszerű. Mindazonáltal a Pizolit Kft. vezetője ennél komolyabb – akár 225 ezer forintos – bírságot is kaphatott volna, és egy évre is eltilthatták volna a járművezetéstől.