Újra támadásba lendült az Iszlám Állam

Rohamot indítottak.

A több helyszínen, egyeztetve kezdett harcok zajlanak Szvejda tartományban a kormányerők és a dzsihadisták között, de sok a civil áldozat is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint 156-an haltak meg, köztük 41 civil a terroristák által lerohant falvakban. Több helyen túszokat is szedtek a támadók. 

A szintén Szvejdának nevezett tartományi fővárosban három öngyilkos merénylő röpítette levegőbe magát - részletezte a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH-t vezető Rámi Abder-Rahmán. Hasonló, "több mint száz" halottról szóló adatot közölt az Iszlám Állam terrorista szervezet is közösségi médiájában, és egyben bejelentette, hogy a fegyveresei hajtották végre különböző helyszíneken a meglepetésszerű támadásokat.

A tartományban ez a legsúlyosabb napi veszteségmérleg a konfliktus 2011-es kezdete óta - közölte az OSDH. A dzsihadistákat az utóbbi időszakban kiszorították az általuk ellenőrzött területek jelentős részéről, és jelenleg a közel-keleti ország mindössze 3 százalékát tartják felügyeletük alatt.

Szvejdában helyreállt a nyugalom - jelentette be később a tartományi kormányzó, de egy kisebb terület még a dzsihadisták kezén van a várostól északkeletre. 

Az orosz külügyminisztérium véleménye szerint a szerdai roham a terroristák "kétségbeesését" bizonyítja a küszöbön álló végső vereségük láttán.