Médiatanács: a Figyelő listázása rendben volt, a Lánchíd rádió viszont büntetést kapott

Csak zenét játszottak, ilyet nem szabad.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette a Lánchíd Rádió szolgáltatójának azt a gyakorlatát, hogy műsoruk jelentősen eltért a szerződésben rögzített műsorrendtől és közszolgálati kötelezettségeitől, és emiatt  675 ezer forintos bírságot szabott ki. 

Hogy ez pontosan mit is takar, az a közleményből derül ki: médiatanács azért szabta ki a bírságot a Lánchíd Rádió (Budapest 100,3 MHz és vételkörzet-bővítései), a Lánchíd Rádió Pécs (Pécs 94,6 MHz és vételkörzet-bővítései), valamint a Lánchíd Rádió Száz pont Kettő (Szeged 100,2 MHz) körzeti, illetve helyi közösségi rádiók szolgáltatójára,

mert egy vizsgált májusi műsorhéten a hatósági szerződéseiben vállaltakkal és törvényi kötelezettségével ellentétben kizárólag zenét sugárzott, ami súlyos jogsértésnek minősül.

Egyáltalán nem adott közre semmilyen szöveges tartalmat: híreket, helyi közéleti, a helyi mindennapokat segítő, közszolgálati és kisebbségi műsorokat - olvasható.

A közleményben kitértek arra is, hogy a médiajogi csoportképző feltételek hiányában a Médiatanács nem indít eljárást a Mérték Médiaelemző Műhely bejelentése alapján, amelyben a szervezet a Figyelő című hetilap egyik áprilisi lapszámában "A spekuláns emberei" címmel megjelent írással kapcsolatban kirekesztést tiltó törvényi rendelkezések megsértését kifogásolta.

A kirekesztés, mint médiajogi jogsértés fennállásához ugyanis a cikkben felsorolt embereknek jogi értelemben közösségnek, méghozzá "védett közösségnek" kellene minősülniük, amelyet egy közös - a személyiséget meghatározó - közösségalakító tulajdonság köt össze, és amely a közösségen kívül állóknak is beazonosítható; a puszta felsorolás azonban ehhez nem elegendő - indokolták a döntést.

Hozzátették: a nevesítetteknek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári peres eljárás keretében van arra módjuk, hogy érvényesítsék igényüket.