Áramszolgáltatók, nukleáris és légi közlekedési vállalatok rendszereit is feltörték az orosz hackerek

Az amerikai áramszolgáltatók mellett nukleáris és légi közlekedési vállalatok rendszereit is feltörték orosz hackerek tavaly - mondta el Jonathan Homer, a Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumának illetékese.

Homer beszámolójában rámutatott, hogy a behatolók jelentős szolgáltatás-kimaradásokat okozhattak volna, de nem tették meg. Úgy tűnik, a hackerek célja pusztán a felderítés volt. Célpontjaik között kisebb és nagyobb vállalatok is voltak, olyanok, amelyeknek alig volt anyagi keretük a kiberbiztonságra, és olyanok is, amelyek kifinomult védelmi rendszerekkel rendelkeztek - tette hozzá Homer. A tisztségviselő nem árulta el, hogy pontosan mely cégek estek a hackerek áldozatául.

Homer elmondta, hogy az adatgyűjtő hadművelet 2016-ban kezdődött egy egyszeri rendszerfeltöréssel, majd csaknem egy évvel később további támadásokra került sor, egyre közelebb a kritikus létesítményekhez.

A tájékoztatás szerint az orosz állami támogatású, homályos hátterű Dragonfly vagy Energetic Bear hackercsoport kiterjedt és hosszú távú kampánya során viszonylag egyszerűen törte fel a szóban forgó rendszereket. A DHS szerint a hackerek először értékesítő partnereket céloztak meg, akiktől jelszavakat és tanúsítványokat csaltak ki a legegyszerűbb adathalász módszerekkel. Ezt követően hatoltak be valódi célpontjaik rendszereibe, méghozzá úgy, hogy a belépésre jogosult feleknek álcázták magukat.

Amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők szerint a támadás hátterében az orosz hírszerzés áll. A hackerek módszeresen választották ki célpontjaikat, majd az információgyűjtés után megpróbálták eltüntetni nyomaikat. Az amerikai kormány nyomatékosan hangsúlyozta, hogy segített az érintett cégeknek eltávolítani az illetéktelen behatolókat.

Forrás
MTI
sss
2020. január 26. | 22:00
Kobe Bryant
sss
2020. január 26. | 21:12
Vogel
sss
2020. január 26. | 21:00
Választás
sss
2020. január 26. | 22:00
Kobe Bryant
sss
2020. január 26. | 21:12
Vogel
sss
2020. január 26. | 21:00
Választás
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss