Nem hagyja annyiban: a devizahitelesek megmentéséért és az otthonápolókért egyeztetne a kormánnyal Varga-Damm

Dömötör Csaba még csak válaszra sem méltatta.

Két nappal ezelőtt Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője nyílt levélben kérte Dömötör Csaba államtitkárt, hogy az otthonápolók arcpirítóan alacsony díjának emeléséért és a kilakoltatás előtt álló devizahiteles családok problémájának megoldásáért hívják össze a parlament rendkívüli ülését, és azon szülessen végre mindkét ügyben megoldás. A jobbikos politikus azt kérte, ma délelőtt vagy délután legyen ez a találkozó.

Ismert, az Orbán-kormány szerint a devizahitelesek ügyét sikeresen megoldották, az otthonápolókra pedig ráuszították lakájmédiájukat, és Soros-ügynököknek bélyegezték őket. Ennek hatására már van olyan édesanya, akit autista gyermeke miatt épp „sorosos lotyónak” bélyegeztek a nyílt utcán.

Tényleg ott tartunk, hogy már az is Soros-bérenc, akinek autista gyermeke van?

Nagyon kevés dolog képes manapság kirángatni a rám telepedett enerváltságból, de azért a Fidesznek és kritikán aluli sajtójának néha sikerül. Az ország lassan egy hete ámul a kormányközeli média újabb aljasságán, melyben valami Füssy Angéla - az adófizetők pénzén kerekre tömött Pesti Srácok munkatársa - próbálta a már megszokott ferdítésekkel összemosni az otthonápolási díj emeléséért küzdőket Soros Györggyel.

A levélre Dömötör Csaba egy szót sem válaszolt, így az ellenzéki képviselő újabb nyílt levelet intézett hozzá.

Ebben Varga-Damm az ápolási díjról megjegyzi,

az elmúlt hetekben a kormánypárti képviselők mindegyike, akik ebben a témában megnyilatkoztak, egyetértettek abban, hogy nem várathat magára az ápolási díjemelés

, ezért a képviselő asszony azt kéri, folytassák az egyeztetést.

Devizahitelügyben Varga-Damm az Európai Bíróság C-26/13 számú ítéletére hivatkozik, mely szerint „vizsgálni kell, valós volt-e a devizakockázatokra való figyelmeztetés, módjuk volt-e az adósoknak valós adatokra építve előzetesen felmérni, hogy milyen terhet vállalnak, mi a valós kockázatuk”. A képviselő asszony utal a horvát legfelsőbb bírósági ítéletre is, ami épp emiatt nevezte törvénytelennek a devizahiteleket és kötelezte szerződésenként közel 4 millió forintnyi összeg visszafizetésére a hitelező bankokat.

Orbán szeme előtt zajlik: hazudtak a bankok, 437 milliárd forintot kapnak vissza a devizahitelesek Horvátországban

Míg itthon a devizahitelesek kimentése is csak kommunikációs szinten zajlott le, Horvátországban igazi kárpótlások zajlanak. A távirati iroda szerint ugyanis semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról.

Emlékeztet, a devizahitelek értékesítése során arra hivatkoztak, „a hitel futamideje alatt valószínűleg nem lesz a törlesztési terhet jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás”.

Varga-Damm ezért szeretné, ha jövő hét hétfőn vagy kedden találkoznának Dömötörrel, hogy a devizahitel ügyének végleges és tisztességes megoldására irányuló tárgyalásokat megkezdhessék.