Újabb félmillió ember gondolkodik az ország elhagyásán, ebből katasztrófa lehet

Hiába a kormány folyamatos öndicsérete, ha Magyarországon nem lehet kényelmesen élni még sok munka árán sem. A kivándorlási adatok a hivatalos statisztikákban is magasak, nemhogy a valóságban. Újabb félmillió ember távozhat.

Az eltérő számítási módszertanok miatt szinte lehetetlen pontosan meghatározni a kivándorlás pontos mértékét, de azért nagyságrendileg lehet tudni, hogy hányan mentek ki, vagy terveznek kimenni. A Portfolio cikke szerint, ami többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os mikrocenzus kivándorlással kapcsolatos eredményeit összegezte, a hazai elvándorlás még további szinteket léphet, és ez komoly veszéllyel fenyeget.

Eszerint még a hivatalos mérések is 306 ezer külföldön élő magyarral számolnak,

közülük 258.790-en élhetnek tartósan másik országban, 47.500 fő pedig kevesebb, mint egy éve vándorolt el. Más becslések ennek akár a dupláját is kihozzák, korrekciók után a Porfolio

610 ezerre becsülte a kinti magyarok számát.

Azt írják, hogy a kivándorlók jelentős része, 90 százaléka a 16-64 éves korosztályba tartozik, ami teljesen érthető, hiszen ez a korcsoport a leginkább aktív és önálló. Közülük is a 16-39 évesek mennek leginkább, de érdekesebb adat, hogy míg a teljes népesség 22 százaléka végzett felsőfokú tanulmányokat, addig a kivándorlók között 30 százalékos a diplomások aránya.

    

A magyarok TOP3-as célpontja Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság, ide megy a több százezres tömeg mintegy 71 százaléka.

A felmérés szerint a kivándorlás legfőbb oka a munkavállalás, nem pedig a kalandvágy.

A legtöbben akik hazajönnek, családi okokra hivatkoznak. Ez sem meglepő, hiszen rengeteg távkapcsolatot és szétválasztott családot jelent a külföldi munkavállalás, ezeknek pedig demográfiai értelemben is komoly következményei lehetnek.

Ami viszont további aggodalomra ad okot, az a jövő kivándorlása: a KSH szerint a 16-64 évesek között 8,4 százaléknyi ember tervez valamilyen szintű kivándorlást két éven belül.

Ez 510 ezer embert jelent, ami a már most is fennálló munkaerőhiányt tekintve óriási problémákat jelentene.

Nehéz eldönteni, hogy jó vagy rossz hír az, miszerint a kivándorlást tervezők 71 százaléka pár éven belül visszajönne Magyarországra, míg 29 százalék nem is tervez visszafordulni többé, nekik ennyi volt.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

"Sajnálom, ha valaki ezt képes volt úgy kiforgatni, hogy nem fogunk nemzetpolitikával foglalkozni a balos szavazók miatt" - interjú Jakab Péterrel a kilépésekről.