"A nyugati liberális értelmiség tévedéseit ne a keleti despotizmussal, hanem a valódi Európával győzzük le"

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére. Az ellenzéki erő második embere szerint a kormányfő "kulturális harca nem európai, nem magyar és nem a miénk", az állandó konfliktust teremtő NER helyett pedig "kiszámítható mindennapokra, tervezhető jövőre" van szüksége Magyarországnak és a kontinensnek.

Gyöngyösi fő bírálatát nem a kormányfői beszéd nyilvánvaló ellentmondásaival, hanem azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy Orbán Viktor már nem csak politikai, de a kulturális szférában is európai szinten szeretne harcolni.

A Jobbik elnökhelyettese annyiban igazat adott a miniszterelnöknek, hogy "a következő évek nagy kérdése az, hogy Európa megtalálja-e végre saját identitását, azt, hogy mi az, ami bennünket összeköt". Szerinte

"enélkül kultúránk halálra van ítélve".

Hozzátette: az európai elit az elmúlt 60 évben, a sokszínűséghez hasonló lózugok mantrázásán kívül, adós maradt az ilyen alapgondolatok megfogalmazásával. Szavai szerint korábban is előfordult, hogy Európa népeit az olyan, nagy ellenségképek, mint az iszlám vagy a kommunizmus ideig-óráig egységbe kovácsolták, de szerinte sosem ez volt a nyugati kultúra lényege:

"Sokkal inkább jelentik Európát a közös erkölcsi, vallási alapok, vagy azok a nagy kiegyezések, melyek hosszú időre békét hoztak kontinensünknek."

Gyöngyösi úgy látja, hogy a stabilitást, a szolidaritást, a közösségért érzett felelősséget és a kiszámíthatóságot "a közös erkölcsi, vallási alapok, és a nagy kiegyezések, melyek hosszú időre békét hoztak kontinensünknek".

"Európa sikeres időszakai nem a konfliktus, hanem a béke, a kiszámíthatóság által generált fejlődés időszakai voltak"

- fogalmazott.

Szerinte a Nemzeti Együttműködés Rendszere szöges ellentétben áll ezekkel:

 • "nem béke, hanem folyamatos konfliktus,
 • nem szolidáris, hanem elnyomó,
 • nem szociális, hanem egy szűk kör pénzügyi és politikai uralma,
 • nem kiszámítható, hanem hatalmi érdekek függvényében folyton változó".

Gyöngyösi Márton úgy látja, hogy a rendszer jellemzői miatt Magyarország "nem egy nyugodt, építkező, békés ország, hanem egy konfliktusos, veszekedő ország, amelynek törvényei hetente változnak a széljárás szerint". Ez pedig európai szintre emelve sem lenne életképes.

A jobbikos politikus úgy véli, hogy hazánknak

 • kiszámítható mindennapokra,
 • tervezhető jövőre,
 • valódi szólásszabadságra,
 • Európától szolidaritásra,
 • a magyar kormánytól pedig szociális érzékenységre,
 • nem a kereszténységről szóló lózungokra, hanem keresztény értékeket gyakorló vezetőkre,
 • nem a szabadságról szóló üres szavakra, hanem valódi önrendelkezésre

van szüksége.

"A nyugati liberális értelmiség tévedéseit ne a keleti despotizmussal, hanem a valódi Európával győzzük le"

- zárta kritikáját Gyöngyösi Márton.

Természetesen a 2019-es EP-választás is a migránsokról fog szólni

A kormányfő azt mondta, ha bevándorlásról dönt Európa, akkor az európai elitről is dönt, arról hogy jól kezelte-e a bevándorlás kérdését.Orbán Viktor kizárólagosan liberális elitnek nevezte a mai európai elitet, amely szerinte csődöt mondott. Azon véleményét is hangoztatta, hogy a liberális demokrácia átfejlődött liberális nem-demokráciává.