Európai Néppárt svéd képviselője: Orbán elvesztette az iránytűjét, mi ne tegyünk így

Anna Maria Corazza Bildt szerint Magyarország távolodik a Néppárt által képviselt értékektől.

„Ami sok, az sok. (...) A belső vitáinkat ki kell vinni a nyilvánosság elé, és el kell döntenünk, hova álljunk. Nagyon fontos, hogy a Néppárt nem engedi a jogállamiságot átpolitizálódni. Magyarország nyilvánvalóan távolodik a Néppárt szabályaitól”

- idézte a svéd EP-képviselőnőt az Index.

Anna Maria Corazza Bildt kritikájának középpontjában az áll, hogy Orbán Viktor kormánya a menedékkérőket bűnözőként és ellenségként állítja be, miközben börtönnel fenyegetik azokat, akik segítenek nekik. Ez pedig az Európai Unió Alapjogi Chartája ellen való. A svéd EP-képviselőnő azt is a magyar kormány szemére vetette, hogy támadás indult a tudományos, illetve kulturális szabadság ellen, valamint lejáratják az EU-t, azzal vádolva Brüsszelt, hogy „muszlim inváziót” segít.

Anna Maria Corazza Bildt szerint a júniusi magyar alkotmánymódosítás beverte a szöget a közös EU-s megoldás koporsójába migrációs ügyben, és Magyarország hozzáállása a kérdéshez gyakorlatilag az EU normális működésének megakadályozásával egyenlő, ajándék a szélsőjobboldali, EU-ellenes pártoknak.

A 444.hu kiemelte: Bildtet az is aggasztja, hogy Orbán „hangosan támogatja Putyin ukrajnai háborúját”, és az oroszok elleni szankciók feloldását sürgeti. A svéd EP-képviselőnő szerint ez is ellentétes a Néppárt álláspontjával és értékeivel, mert a párt elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett.

„Orbán azt mondta, a politikában fontos, hogy ne veszítsük el iránytűinket. Ő elvesztette az övét, de mi a néppártban ne tegyünk így”

- idézte az Index a képviselőnőt.

A magyar kormány persze „Soros-közeliként” tartja számon Anna Maria Corazza Bildtet, illetve a svédek az Európai Néppárt liberális szárnyához tartoznak.