Már idén jöhet az új népegészségügyi program, növelnék a várható élettartamot

Bejelentés.

Széles körű szakmai és társadalmi konszenzuson alapul a rekordgyorsasággal készülő új népegészségügyi program – mondta a Magyar Időknek Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a fókuszban a következő területek fognak állni:

  • onkológiai
  • keringési
  • mozgásszervi
  • gyermekgyógyászati
  • és mentális zavarok

Munkacsoportokat hoznak létre, amelyek beépítik a programba a társadalmi és szakmai észrevételeket. Foglalkoznak szűrésekkel, diagnosztikával, terápiás lehetőségekkel, betegségek (elsősorban a rákbetegségek) kezelésének oktatásával, kutatás-fejlesztéssel, személyi felételekkel, társadalmi szervezetek szerepével, rehabilitációval, és az ezekhez szükséges finanszírozással.

Kásler kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ezért már az óvodától az oktatás részévé kell tenni, hogy az egészséges életmód váljon természetessé, valamint felismerjék a betegségek tüneteit.

Itt tartunk: százezer emberből 279 biztosan belehal a rákba Magyarországon

A világszervezet 34 tagállamában Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya:2016-ban 100 ezer lakosra vetítve 279 elhalálozás jutott, ami mindközül a legmagasabb érték.A kiugróan magas halálozási arányban nagyban szerepe lehet annak, hogy a rosszindulatú daganatokat késve ismerik fel, amikor már csökken a gyógyulás esélye.

(fotó: Bruzák Noémi / MTI)